Jak se získává olej z lososa?

Někteří z nás to zažili na vlastní chuťové pohárky, jiní jen z vyprávění – lžička rybího tuku byla běžnou součástí každodenní rutiny dětí vyrůstajících za socialismu. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ale také vitamin D. I nyní tak může mít jeho užívání své opodstatnění.

Jak se získává olej z lososa?

Podle Společnosti pro výživu bychom měli mít ryby na talíři alespoň dvakrát za týden. Ale ruku na srdce, komu z nás se to daří? 

Omega-3 a vitamin D v každé kapce

Tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku, převažovat by ale měly ty „dobré“, s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Najdeme je nejen ve většině rostlinných tuků (výjimku tvoří například kokosový a palmový), ale také v rybách. Zatímco omega-3 patří mezi tak zvané esenciální látky, a je tedy nutné doplnit je stravou, vitamin D si dokáže vytvořit naše tělo díky UVB záření ze slunce. Protože ale ve střední Evropě nemáme slunečních paprsků dostatek, i u vitaminu D je potřeba doplnění jídelníčkem. Tučné ryby jsou přitom jedním z mála jeho zdrojů. Proč jsou ale pro nás omega-3 a vitamin D tak důležité?

  • Omega- 3, konkrétně kyselina dokosahexaenová (známá spíše jako DHA) a kyselina eikosapentaenová (neboli EPA), podporují správnou činnost srdce a hrají také roli při udržování správné hladiny krevního tlaku.  
  • Vitamin D mimo jiné přispívá k normální funkci imunitního systému, pomáhá udržovat normální stav kostí, podporuje normální svalovou funkci a hraje roli při vstřebávání a využití vápníku a fosforu.
  • Pokud patříte k těm, kteří ryby na talíři dvakrát týdně nemají, sáhnout můžete po některém z doplňků stravy s obsahem oleje z lososa.



Proč právě olej z lososa

Losos patří, stejně jako například makrela nebo sleď, k tučným rybám. Ale pozor! Ryby jsou jedním z mála případů, u nichž může platit, že tučné je dobré. Důvodem jsou omega 3 mastné kyseliny. Zatímco jedna lžíce lososového oleje obsahuje 4,25 g zmíněných omega-3 mastných kyselin, stejná porce sardinkového oleje skrývá pouze 2,8 gramy a olej z tresčích jater 2,4 gramy. 

Že tučná ryba nemusí být zárukou vysokého obsahu omega-3 ukazuje například sleďový olej. V jedné lžíci najdete jen 1,4 gramů omega-3. 

Od jikry k oleji

Stejně jako v případě jakýchkoli dalších potravin platí, že čerstvost je klíčová. Jak ji zajistit v případě oleje z lososa? Odpověď je možné najít v Norsku, zemi patřící mezi největší chovatele lososů na světě.

  1. Lososi chovaní na farmách tráví prvních 8 až 14 měsíců života ve sladké vodě.
  2. Stejně jako divocí lososi putují ze sladké vody ze slané, i v rámci farem jsou ryby odvezeny do sádek na volné moře. 
  3. V Norsku se pro převoz z moře na místo zpracování používají mimo jiné lodě umožňující převézt lososy živé v podpalubí naplněném vodou. 
  4. Ryba je zpracovávána na jednom místě, včetně oleje. Olej se v továrnách získává z tukových tkání ryb buď lisováním za studena, nebo za tepla.
  5. Před tím, než je olej připraven k dalšímu zpracování, je nutné ho přefiltrovat a vyčistit. 


Zdroj informací:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172343/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173578/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173577/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172340/nutrients 

https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-hodnoty-zakladnich-druhu-ryb/

https://www.vyzivaspol.cz/ryby/

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Naši zákazníci doporučují
František Obešlo
,,Doplňky stravy bereme celá rodina‘‘

Celá rodina je s vitamíny moc spokojená, jinak bychom je přece neužívali. To samé mohu říct i o NaturaMed zákaznickém servisu. Když jsem cokoli potřeboval, nikdy s ničím nebyl problém. Také mi vyhovuje hrazení vitamínů na splátky, ale díky skvělé ceně nemám problém zaplatit částku najednou.

František Obešlo
Miloslava Veselá
,,Líbí se mi složení produktu‘‘

Ve svém věku je podle mě důležité pečovat o své srdce a věřím, že práve OmegaMarine PREMIUM je správnou volbou. Přesvědčilo mě i to, že mi ji schválil můj odborník. Vím, že OmegaMarine PREMIUM pomáhá udržovat mé srdce zdravé.

Miloslava Veselá