Jak se získává olej z lososa?
Někteří z nás to zažili na vlastní chuťové pohárky, jiní jen z vyprávění – lžička rybího tuku byla běžnou součástí každodenní rutiny dětí vyrůstajících za socialismu. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ale také vitamin D. I nyní tak může mít jeho užívání své opodstatnění.
Podle Společnosti pro výživu bychom měli mít ryby na talíři alespoň dvakrát za týden. Ale ruku na srdce, komu z nás se to daří?
Omega-3 a vitamin D v každé kapce
Tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku, převažovat by ale měly ty „dobré“, s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Najdeme je nejen ve většině rostlinných tuků (výjimku tvoří například kokosový a palmový), ale také v rybách. Zatímco omega-3 patří mezi tak zvané esenciální látky, a je tedy nutné doplnit je stravou, vitamin D si dokáže vytvořit naše tělo díky UVB záření ze slunce. Protože ale ve střední Evropě nemáme slunečních paprsků dostatek, i u vitaminu D je potřeba doplnění jídelníčkem. Tučné ryby jsou přitom jedním z mála jeho zdrojů. Proč jsou ale pro nás omega-3 a vitamin D tak důležité?
- Omega- 3, konkrétně kyselina dokosahexaenová (známá spíše jako DHA) a kyselina eikosapentaenová (neboli EPA), podporují správnou činnost srdce a hrají také roli při udržování správné hladiny krevního tlaku.
- Vitamin D mimo jiné přispívá k normální funkci imunitního systému, pomáhá udržovat normální stav kostí, podporuje normální svalovou funkci a hraje roli při vstřebávání a využití vápníku a fosforu.
- Pokud patříte k těm, kteří ryby na talíři dvakrát týdně nemají, sáhnout můžete po některém z doplňků stravy s obsahem oleje z lososa.
Proč právě olej z lososa
Losos patří, stejně jako například makrela nebo sleď, k tučným rybám. Ale pozor! Ryby jsou jedním z mála případů, u nichž může platit, že tučné je dobré. Důvodem jsou omega 3 mastné kyseliny. Zatímco jedna lžíce lososového oleje obsahuje 4,25 g zmíněných omega-3 mastných kyselin, stejná porce sardinkového oleje skrývá pouze 2,8 gramy a olej z tresčích jater 2,4 gramy.
Že tučná ryba nemusí být zárukou vysokého obsahu omega-3 ukazuje například sleďový olej. V jedné lžíci najdete jen 1,4 gramů omega-3.
Od jikry k oleji
Stejně jako v případě jakýchkoli dalších potravin platí, že čerstvost je klíčová. Jak ji zajistit v případě oleje z lososa? Odpověď je možné najít v Norsku, zemi patřící mezi největší chovatele lososů na světě.
- Lososi chovaní na farmách tráví prvních 8 až 14 měsíců života ve sladké vodě.
- Stejně jako divocí lososi putují ze sladké vody ze slané, i v rámci farem jsou ryby odvezeny do sádek na volné moře.
- V Norsku se pro převoz z moře na místo zpracování používají mimo jiné lodě umožňující převézt lososy živé v podpalubí naplněném vodou.
- Ryba je zpracovávána na jednom místě, včetně oleje. Olej se v továrnách získává z tukových tkání ryb buď lisováním za studena, nebo za tepla.
- Před tím, než je olej připraven k dalšímu zpracování, je nutné ho přefiltrovat a vyčistit.
Zdroj informací:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172343/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173578/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173577/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172340/nutrients
https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-hodnoty-zakladnich-druhu-ryb/
* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč