Blog
Opravdu víte, co je imunita a jak funguje?
Je to právě imunita, díky které se naše tělo umí bránit škodlivým látkám. S příchodem podzimu, kdy hrozí vyšší riziko jejího ohrožení, se imunita a její podpora stávají velkým tématem. Imunita je přitom důležitá ve všech ročních obdobích. Jak ale funguje a vlastně: co je imunita?
Živiny a vitamíny na zrak – jen mrkev nestačí
Jistě jste v dětském věku slyšeli doporučení jíst mrkev, protože má pozitivní vliv na zrak. I když není možné věřit všemu, co se dětem říká, v případě mrkve je tato rada pravdivá. Mrkev totiž obsahuje mimo jiné vitamín A, který skutečně přispívá k normálnímu zraku. Jenže samotná konzumace mrkve ale nestačí. Jaké jsou další vitamíny na zrak, které je vhodné do jídelníčku zařadit?
Co obsahuje vitamín D – zdroje vhodné i pro vegany
V České republice je zavedenou praxí užívání vitamínu D u novorozenců. A není to náhoda. Vitamín D je totiž pro lidské tělo velmi potřebný hned z několika důvodů. Kde ho ale získat v dospělosti? Co obsahuje vitamín D a jak je možné zařadit ho do běžného jídelníčku?
Kvíz: Co (ne)víte o vyšších mastných kyselinách?
Vyšší mastné kyseliny máme v jídelníčku každý den – aniž bychom si to uvědomovali, získáváme je z většiny tučných potravin. Zatímco některé z nich jsou pro náš vývoj a fungování organizmu důležité, například omega 3, od jiných je lepší držet se dál. Vyznáte se v mastných kyselinách? A převládají ve vašem jídelníčku ty správné?
Kdy brát vitamín D a proč ho lidé často nemají dostatek
Vitamín D je jedinečný tím, že si ho lidské tělo může vytvářet prostřednictvím slunečního záření samo. Přesto nemáme jeho dostatek zaručený. Mimo jiné kvůli naší zeměpisné šířce i jeho nedostatečnému příjmu prostřednictvím jídelníčku. Jak tedy zajistit postačující přísun a kdy brát vitamín D, aby měl organizmus vše, co potřebuje?
V čem jsou omega 3 mastné kyseliny a v čem NE?
Omega 3 mastné kyseliny jsou tak zvané esenciální látky. To znamená, že si je naše tělo nedokáže vytvořit samo a musí je přijímat stravou. Ve střední Evropě jich má v jídelníčku mnoho z nás nedostatek. I kvůli tomu, že ryby, které jsou jejich skvělým zdrojem, nemáme na talíři tak často jako například obyvatelé Středomoří. V čem jsou omega 3 mastné kyseliny ještě obsaženy?
Jak se získává olej z lososa?
Někteří z nás to zažili na vlastní chuťové pohárky, jiní jen z vyprávění – lžička rybího tuku byla běžnou součástí každodenní rutiny dětí vyrůstajících za socialismu. Rybí olej z lososa je totiž bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ale také vitamin D. I nyní tak může mít jeho užívání své opodstatnění.
Tučné ryby představují ideální zdroj omega-3 i vitamínu D. Ze kterých můžete vybírat?
Jíst ryby je zdravé. A některé z nich jsou dokonce ještě zdravější - tučné ryby jsou totiž bohatější na prospěšné látky. Pojďte se přesvědčit!