Má v sobě více železa losos z volného chovu, nebo ten z přírody?

Začněme tím, že už před deseti lety výzkumy vyvracely mýtus o tom, že by snad více železa měl obsahovat losos z volného chovu. Přesto v některých lidech přežívá dodnes. Ano, z mnoha analýz bylo zjištěno, že množství kovu v lososech ve volném chovu a v těch divokých je téměř stejné.

Má v sobě více železa losos z volného chovu, nebo ten z přírody?

„Nejdůležitější je, že v obou případech množství chovu v lososech bohatě splňuje normy, které jsou rok od roku přísnější.[1] "

Jaké jsou výsledky Ústavu mořského výzkumu v Norsku?[2]

„Dříve bylo rozšířeno, že losos chovaný na farmách obsahuje více látek znečišťujících životní prostředí než divoký losos, ale ukázalo se, že tomu tak není," říká Anne-Katrine Lundebye, vedoucí vědecká pracovnice Národního institutu pro výzkum výživy a mořských plodů (NIFES).

Lundebye vedla výzkumný projekt, ve kterém byly analyzovány úrovně environmentálních znečišťujících látek a živin u norského volně žijícího a chovaného lososa. Studie ukázala, že losos chovaný pro hospodářské účely má nižší úroveň většiny znečišťujících látek než volně žijící losos. Tyto látky zahrnují dioxiny, PCB, bromované zpomalovače hoření a pesticidy. Lundebye vysvětluje, že rozdíly mezi divokými a farmářskými zvířaty jsou způsobeny jejich stravou.

„Ryby jsou to, co jedí, a to jak z hlediska znečišťujících látek v životním prostředí, tak živin. To lze kontrolovat u chovaných ryb, zatímco to, co ryby jedí ve volné přírodě, se liší,“ říká Lundebye.

Změny ve složení rybího krmiva jsou jednou z příčin relativně nízké hladiny organických polutantů u lososa chovaného na farmě. Dnešní krmivo pro ryby obsahuje méně rybího tuku, který byl dříve hlavním zdrojem mnoha nežádoucích látek v krmivu.

Má v sobě více železa losos z volného chovu, nebo ten z přírody? - ilustrační obrázek

Výsledky studie norského Ústavu mořského výzkumu:

Nižší hladiny následujících látek znečišťujících životní prostředí u lososa chovaného na farmě než u lososa volně žijícího:
• dioxiny
• PCB
• bromované zpomalovače hoření
• pesticidy DDT, toxafen, dieldrin, lindan, chlordan, hexachlorbenzen a mirex
• rtuť

Vyšší hladiny následujících živin u volně žijícího lososa než u lososa z farmového chovu:
• selen
• měď
• zinek
• železo
• příznivé složení omega mastných kyselin

Podobné úrovně následujících látek znečišťujících životní prostředí u lososa chovaného a volně žijícího:
• kadmium
• olovo
• pesticidy endosulfan a pentachlorbenzen

Zaujal Vás článek a chtěli byste si vyzkoušet zdarma omega-3 ze soukromé farmy?

Omega-3 získané z chovu lososů od rodinné společnosti NordLaks si můžete vyzkoušet v měsíčním balení zcela zdarma. Prémiový produkt OmegaMarine PREMIUM si můžete až po vlastní zkušenosti následně objednat v ročním balení s 50% slevou. Objednávka produktu je samozřejmě bez závazků. Jestli se rozhodnete pro objednání tohoto výhodného balení se slevou, bude záležet jen na Vaší svobodné volbě.

O produkt OmegaMarine PREMIUM na měsíc zdarma bez závazků si můžete zavolat na bezplatnou linku 800 306 090, nebo na www.omegamarine.cz.  Naše společnost NaturaMed hradí produkt v měsíčním balení, Vy si hradíte pouze poštovné 49 Kč. Následně Vám OmegaMarine PREMIUM přijde rovnou do schránky.

 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář