Víte, které potraviny obsahují vitamín D, a jíte jich dostatek?

Vitamín D - základní živina pro naši imunitu a pohybový aparát, která ale mnohým z nás chybí. Tušíte, které potraviny obsahují vitamín D? A máte je ve svém jídelníčku každý den?

Víte, které potraviny obsahují vitamín D, a jíte jich dostatek?

Proč vitamín D potřebujeme?

Protože je základní živinou pro náš organismus, a jedním z hlavních bojovníků za silnou imunitu. Vitamín D pomáhá spouštět v těle ochranné a obranné procesy, pokud se o slovo hlásí nějaký vetřelec. Tím vetřelcem může být ledacos – bakterie a viry, které způsobují nejběžnější nachlazení, ale také naše vlastní buňky, které jsou pozměněné a rozhodly se spustit problémy.

S patogeny se setkáváme každý den – může to být špinavé ovzduší, zkažené potraviny, nebo třeba mikroorganismy na madle v autobuse. S většinou z nich si naše imunita poradí, a ani o tom nevíme. Nepochybně toho pro nás dělá hodně, a je dobré svou imunitu na oplátku podpořit, a poskytnout jí dostatek vitamínu D. To je možné více způsoby, a v následujících řádcích se podíváme na to, které potraviny obsahují vitamín D.

Prostá, ale na živiny bohatá vajíčka

Vejce se staly tak běžnou potravinou, že nás často nenapadne dávat jim větší význam. To je ale omyl! Bílek je výborný zdroj bílkovin, a ve žloutku najdeme vše ostatní – minerály, vitamíny, a především vitamín D. Zajímavé je, že vejce od slepic, které žijí ve volném výběhu, jsou na vitamín D3 až 4x bohatější, než vejce z klecových chovů. To proto, že volně žijící slepice mají obvykle přístup ven, na sluníčko. Slunce se stará o tvorbu vitamínu D i v lidském těle

Jediný rostlinný zdroj vitamínu D jsou houby

Zajímavé je, že vitamín D v houbách se tvoří docela podobně, jako u lidí nebo právě u zmíněných slepic. Stačí, když na ně svítí slunce. Jeden rozdíl tu přece jen je – živočichové produkují vitamín D3, zatímco houby jinou formu – vitamín D2. Ačkoli jsou houby dobrým zdrojem vitamínu D, ve výsledku nejsou až taková spása. Museli bychom jich denně sníst hodně, abychom pokryli potřebnou dávku vitamínu D. 

Které potraviny obsahují vitamín D úplně nejvíc? 

Přímým zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby, potažmo produkty z nich. Zde platí jednoduché pravidlo – čím jsou ryby tučnější, tím lépe. Proto je pro běžné získávání vitamínu D nejvhodnější rybí olej. V tuku se totiž vitamín D koncentruje nejvíce, a dvě malé kapsle rybího tuku vydají za několik porcí ryby. Nelze opomenout ani mořské plody, především krevety – i ty vitamín D obsahují také.

Ryby jíme velmi málo

Dostáváme se kamenu úrazu. Ačkoli je nad slunce jasné, že vitamín D pro imunitu můžeme velice snadno získat díky konzumaci ryb, v praxi se chováme jinak. Jako Češi máme jednu z nejnižších spotřeb rybího masa v Evropě. Překážek je více – kvalitní ryby neseženeme zase tak snadno, nemáme moře, a bohužel hraje roli i cena ryb. Kromě toho spoustě lidí ryby zkrátka nevoní, nechutnají jim. Zůstává tedy otázkou, proč tak nízkou konzumaci ryb neřešíme jinak?

Rybí tuk jako doplněk stravy

Nejspolehlivějším zdrojem vitamínu D je rybí tuk, který je dnes běžně dostupný v kapslích, takže při jeho užívání necítíme pachuť ani žádné aroma. Výhodou je, že jde o přírodní produkt, a spolehnout se na něj mohou děti, dospělí i senioři. Vitamín D je pro imunitu ohromně důležitý, a stačí udělat jen jediný krok – balení rybího tuku si objednat.

Které potraviny tedy jsou nejbohatší na vitamín D?

Na závěr si shrňme, které potraviny jíst, když chcete doplnit vitamín D. Určitě zahrňte do svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky, vejce, houby, ale hlavně mořské ryby. Ty jsou co se týče obsahu vitamínu D nejlepší volbou.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář