Jižní národy připravují dokonalé rybí polévky se zeleninou a u těch severních se naučíte zpracovat celou rybu. Velice snadný je rybí koláč, který je součástí tradiční britské kuchyně. Dobře se jí a díky bramborové kaši nám jeho chuť nebude připadat přehnaně exotická.
Fish pie aneb Ryba v peřince
- bramborová kaše podle pekáčku
- filet z několika druhů ryb
- cibule
- máslo
- 150 ml mléka
- hladká mouka
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Nejprve si připravte bramborovou kaši tak, jak jste zvyklí. Množství je třeba přizpůsobit pekáčku, ve kterém budete rybí koláč péct.Na pánvi orestujte nakrájenou cibulku a zaprašte ji moukou. Do jíšky přilévejte mléko a za stálého míchání uvařte bešamel. Dobře ho osolte, opepřete a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Můžehe ho dochutit také hořčičí nebo česnekem.
Do bešamelu zamíchejte rybu nakrájenou na větší kousky. Je dobré kombinovat více druhů, můžete použít i krevety. Částečně je můžete nahradit také uzenou rybou. Směs dobře promíchejte. Zápékací mísu vymažte máslem, na dno dejte rybí směs a omáčkou. Navrstvěte na ni peřinku z bramborové kaše a pečte na 160 stupňů alespoň 20 minut. Fish pie se tradičně podává s blanšírovaným hráškem, nebo posypaný koprem. V každém případě k němu ladí bílé víno!