Fish pie aneb Ryba v peřince

Kde hledat inspiraci na recepty z ryb? Tam, kde mají moře! Pokud vás pstruh na másle a obalovaný kapr moc neoslovuje, neostýchejte se pátrat po nových receptech v zahraničních kuchyních.

Fish pie aneb Ryba v peřince
16. 6. 2022

Jižní národy připravují dokonalé rybí polévky se zeleninou a u těch severních se naučíte zpracovat celou rybu. Velice snadný je rybí koláč, který je součástí tradiční britské kuchyně. Dobře se jí a díky bramborové kaši nám jeho chuť nebude připadat přehnaně exotická.

Fish pie aneb Ryba v peřince

  • bramborová kaše podle pekáčku
  • filet z několika druhů ryb
  • cibule
  • máslo
  • 150 ml mléka
  • hladká mouka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Nejprve si připravte bramborovou kaši tak, jak jste zvyklí. Množství je třeba přizpůsobit pekáčku, ve kterém budete rybí koláč péct.Na pánvi orestujte nakrájenou cibulku a zaprašte ji moukou. Do jíšky přilévejte mléko a za stálého míchání uvařte bešamel. Dobře ho osolte, opepřete a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Můžehe ho dochutit také hořčičí nebo česnekem.

Do bešamelu zamíchejte rybu nakrájenou na větší kousky. Je dobré kombinovat více druhů, můžete použít i krevety. Částečně je můžete nahradit také uzenou rybou. Směs dobře promíchejte. Zápékací mísu vymažte máslem, na dno dejte rybí směs a omáčkou. Navrstvěte na ni peřinku z bramborové kaše a pečte na 160 stupňů alespoň 20 minut. Fish pie se tradičně podává s blanšírovaným hráškem, nebo posypaný koprem. V každém případě k němu ladí bílé víno!

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.