Lehký rybí salát

Zavináče a ryby nakládané v octu a soli se připravují po celém světě. Pro začátek nemusíte zacházet tak daleko - zkuste domácí rybí salát! Můžeme ho připravit dvěma způsoby:

Lehký rybí salát
16. 6. 2022

Varianta s bílým jogurtem a lžící majonézy se podobá spíš kyselé rybí pomazánce. Perfektně se hodí nakládaná okurka, cibulka a hořčice. Rybí salát se zeleninou neobsahuje zálivku. K rybímu masu přidáme nakládanou kapii a okurku, ale klidně celou zeleninovou směs. Také lžičku oleje, pepř a případně trochu chilli. Čerstvé byliny vítány! Jeho základní surovinou je vždy ryba v nálevu:

Lehký rybí salát

  • 0,5 l octa
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru
  • 50 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hořčičných semínek

Všechny suroviny vaříme 10 minut, a necháme vychladnout. Tento lák je velmi ostrý, ale ryba samotná bude jemná. Ideální je nechat lák pár dní proležet. Lák zcedíme, a do čisté skleněné nádoby s víčkem na-skládáme na kousky nakrájené filety z jakékoli bílé ryby. Zalijeme lákem, a necháme v chladu a temnu odpočívat nejméně týden.

Kyselé prostředí rybu doslova uvaří. Maso zbělá, zpevní se, a nejjemnější kosti se rozpustí. Vůbec se nemusíte bát, že by ryba zůstala syrová. Po 7-10 dnech maso propláchneme aby se odplavil ostrý lák. Necháme okapat a rozdělíme na menší kousky.

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.