Varianta s bílým jogurtem a lžící majonézy se podobá spíš kyselé rybí pomazánce. Perfektně se hodí nakládaná okurka, cibulka a hořčice. Rybí salát se zeleninou neobsahuje zálivku. K rybímu masu přidáme nakládanou kapii a okurku, ale klidně celou zeleninovou směs. Také lžičku oleje, pepř a případně trochu chilli. Čerstvé byliny vítány! Jeho základní surovinou je vždy ryba v nálevu:
Lehký rybí salát
- 0,5 l octa
- 100 ml vody
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hořčičných semínek
Všechny suroviny vaříme 10 minut, a necháme vychladnout. Tento lák je velmi ostrý, ale ryba samotná bude jemná. Ideální je nechat lák pár dní proležet. Lák zcedíme, a do čisté skleněné nádoby s víčkem na-skládáme na kousky nakrájené filety z jakékoli bílé ryby. Zalijeme lákem, a necháme v chladu a temnu odpočívat nejméně týden.
Kyselé prostředí rybu doslova uvaří. Maso zbělá, zpevní se, a nejjemnější kosti se rozpustí. Vůbec se nemusíte bát, že by ryba zůstala syrová. Po 7-10 dnech maso propláchneme aby se odplavil ostrý lák. Necháme okapat a rozdělíme na menší kousky.