Kvalita konzerv se různí, ale když si najdete konkrétní výrobek, který vám vyhovuje, už později nešlápnete vedle. Vždy je lepší kupovat celý steak z ryby, ne jen masovou drť.
Zaměřte se na rybu ve vlastní šťávě - ta v oleji je mno-honásobně kaloričtější a olej samotný nebývá kvalitní.
Také vybírejte varianu čistého masa bez příchutí a dalších surovin. Výrobky jednotlivých značek se liší, proto jich kvůli uspokojení chuťových buněk pro začátek zkuste víc. Rybí konzervy vydrží měsíce a jsou skvělou železnou zásobou do spíže. Výborné a nutričně hodnotné jídlo z nich připravíte během pár minut a vůbec nejjednodušší je tuňáková pomazánka:
Tuňáková pomazánka plná bílkovin a zdravých tuků
- 1 konzerva tuňáka (cca 160g)
- 1 balení odtučněného žervé nebo čerstvého sýra (asi 80g)
- 1 lžička hořčice
- citronová šťáva
- sůl a pepř na dochucení
Z konzervy vymačkáme přebytečnou tekutinu, aby nebyla pomazánka moc řídká. Maso vidličkou rozdělíme na menší kousky, smícháme s žervé a hořčicí, a podle chuti přidáme sůl, pepř a citron. V každém případě se hodí i čerstvá pažitka! Odtučněný čerstvý sýr můžeme zvolit, když nechceme mít z pomazán-ky kalorickou bombu. Použít můžete i lososa nebo sardinky (ty nejprve dobře rozmačkejte samotné).