Alergie na slunce – co pomáhá, jak jí zabránit a kdy je čas jít k lékaři?

Spousta lidí ani netuší, že alergie na slunce existuje. Možná postihla i vás, ale její nepříjemné projevy jste přisuzovali třeba podráždění kůže od kosmetiky. Přečtěte si, jak ji poznat a co na ni platí:

Alergie na slunce – co pomáhá, jak jí zabránit a kdy je čas jít k lékaři?

Jak se projevuje alergie na slunce?

Na první pohled si ji snadno spletete třeba s kopřivkou. Jedná se o zarudnutí kůže a výsev drobných pupínků. Tato místa svědí, ale rozhodně je neškrábejte, ještě více byste si ublížili. Pupínky mohou mokvat nebo se slévat do větších celků. Tyto příznaky alergie na slunce se nemusí objevit hned, ale klidně i pár dní po pobytu na UV záření.

Alergie na slunce je imunitní reakcí organismu na sluneční záření. Uvádí se, že jí trpí 10-20 % populace.

Pozor hlavně na jaře

Po zimě je sluníčko velice zrádné a kůže, kterou jsme několik měsíců zahalovali oblečením a vystavovali mrazu, je více citlivá. Spálí se mnohem snadněji než uprostřed léta. Alergie na slunce nás může potkat i na zimní lyžovačce, kdy je slunce velice agresivní a pochopitelně i na dovolené u moře. 

Dobrou ochranou proti slunci je nejen krém s SPF faktorem, ale také oblečení.

Alergie na slunce: co pomáhá?

V prvé řadě prevence – tedy být na sluníčku opatrní. Opravdu vždy používejte krémy s ochranným faktorem, a to i na obličej pod make-up. Vrstvu krému je nutné po čase obnovit, protože se vstřebává. Kromě toho tím chráníte pokožku před zhoubným onemocněním. 

Při používání krémů s UV faktorem nezapomínejte doplňovat vitamín D! Ten se totiž v takto ochráněné kůži téměř nevytváří.

Spálená kůže

Podrážděnou pokožku zklidníte chladivými obklady. Pokuste se nepoužívat další kosmetiku, mohla by problémy ještě zhoršit. V žádném případě už tělo nevystavujte slunci – chraňte ho lehkým a prodyšným oblečením a pobývejte ve stínu. 

Zázračná pilulka nebo krém na alergii na slunce bohužel neexistuje. Prevence je tu klíčová a pokud už vás tyto obtíže někdy potkaly, dá se předpokládat, že se vrátí. Vy už ale budete vědět, jak jim předcházet. 


 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář