Jaká je doporučená denní dávka vitamínu D?

Vitamín D významně podporuje imunitní systém, je důležitý pro kosti a podílí se také na kvalitě zubů. Víte ale, jak ho správně doplňovat, a jaká je doporučená denní dávka vitamínu D?

Jaká je doporučená denní dávka vitamínu D?

Vitamín D máme díky sluníčku. A nebo ne?

Ideálně by to tak mělo být. Vitamín D se tvoří v naší kůži, pokud na ni svítí slunce. Tomuhle procesu tím pádem brání oblečení, ochranné opalovací krémy a především pobyt v budovách. Venku na sluníčku totiž trávíme opravdu málo času!

Je dobré se zamyslet i nad tím, kolik skutečně slunečných dní v roce máme. Od podzimu do jara proto máme vitamínu D spíše nedostatek. Právě v období, kdy by naše imunita potřebovala povzbudit nejvíce.

Doporučená denní dávka vitamínu D se u každého může lišit

Evropská unie stanovila doporučenou denní dávku vitamínu D na 5 mikrogramů. Jde o univerzální množství, které nebere v potaz potřeby jednotlivce, ale ani povahu dané země. V jižních státech tedy takové množství může být adekvátní a naopak tam, kde slunce téměř nesvítí, by bylo dobré doplňovat vitamín D ve větší míře.

Vyšší spotřebu Déčka mají také těhotné a kojící maminky, osoby s oslabenou imunitou či senioři. 

Rybí olej v kapsli

Déčko je dobré doplňovat dlouhodobě

Stejně, jako chceme mít odolnou imunitu po celý rok, bychom měli doplňovat i vitamín D. Nemá smysl naordinovat si měsíční intenzivní kúru – raději užívejte doporučenou denní dávku vitamínu D dlouhodobě. Protože se příliš neukládá do zásoby, zbytečně vysoké dávky vitamínu bychom stejně vyloučili. Organismus ho nedokáže naráz zpracovat velké množství. 

Pro doplnění vitamínu D lze rozhodně doporučit rybí tuk. Jednak proto, že Déčko je rozpustné v tucích a tak mu tento zdroj poskytuje ideální podmínky pro využitelnost v těle. A také kvůli tomu, že rybí tuk obsahuje i cenné omega-3 kyseliny. Ty podporují náš mozek, srdce a zrak. 

Už jen proto, že jíme velmi málo ryb (zapotřebí jsou 2-3 porce týdně) je chytré doplňovat alespoň kvalitní rybí tuk.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář