EPA kyselina: poklad pro zdravé srdce

Srdce je hnacím motorem celého organismu. Záleží vám na tom, aby bilo jako zvon? Určitě si přečtěte tenhle článek o omega-3 kyselinách, které jsou pro srdce hodně důležitou výživou. Zejména pak EPA kyselina, kterou najdeme v rybím tuku.

EPA kyselina: poklad pro zdravé srdce

Ve zkratce: co jsou omega-3 kyseliny a proč bychom je měli doplňovat?

Omega-3 jsou součástí tuků, a jsou velice zdraví prospěšné. Naše tělo si je samo nedokáže vyrobit, proto by mělo být každodenním cílem postarat se o to, abychom jich měli dostatek v jídelníčku. Mastné kyseliny si můžeme dále rozdělit na DHA kyselinu, o které píšeme v tomto článku, a EPA kyselinu, o které se dozvíte to nejdůležitější zde:

EPA kyselina pomáhá srdci i cévám

Zatímco DHA kyselina je prospěšná hlavně pro mozek a nervovou soustavu, EPA kyselina je do slova srdeční záležitostí. Pomáhá k udržení zdravé funkce srdce, tím pádem i cév. Jak to vlastně funguje a jak omega-3 na srdce působí?

Srdce si můžeme představit jako motor. Cílem je, aby běžel, aniž by se zadrhl. Tohle zadrhnutí může způsobit překážka, která cévu ucpe – často je to tuk (ovšem zjednodušeně řečeno). Příčinu už asi znáte – tohle je důvod, proč se pořád mluví o tom, že bychom neměli jíst tučná jídla, která jsou bohatá na cholesterol

Tuk se neprojeví jen na velikosti oblečení, samozřejmě se ukládá i kolem životně důležitých orgánů. A to je to, co je nebezpečné!

Jak souvisí omega-3 s tukem ve stravě?

I když jsou mastné kyseliny také součástí tuků, mají jiné složení, které nám paradoxně prospívá. Omega-3, tedy i EPA kyselina, nám pomáhají udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Určitě to nelze vnímat tak, že porce dušeného lososa sníží cholesterol, který jste získali díky snědenému uzenému bůčku. Funguje to tak, že omega-3 se podílejí na tom, aby bylo všechno takříkajíc v normě, a zároveň podporují funkci srdce jako hnacího motoru našeho těla. 

Potraviny bohaté na EPA kyselinu

Co jíst, abyste měli dostatek omega-3 pro zdravé srdce?

Omega-3 obsahují rostlinné i živočišné potraviny. U těch rostlinných se mějte na pozoru – v lidském těle mají menší využitelnost, než živočišné omega-3. Bezpochyby jsou nejhodnotnějším zdrojem omega-3 ryby a rybí tuk. Platí, že k potřebnému množství mastných kyselin bychom měli jíst 2-3 porce ryby týdně, nebo je doplňovat třeba díky rybímu tuku. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář