Jak snížit cholesterol? Jezte dvakrát týdně tyto potraviny:

Našli vám vysoký cholesterol? První kroky k nápravě by se měly uskutečnit ve vaší lednici. Existují potraviny, které vynikají svou schopností jak snížit cholesterol, a nebo podporují funkci srdce a cév. Pojďme se na ně podívat:

Jak snížit cholesterol? Jezte dvakrát týdně tyto potraviny:

Dejte si ječmen a oves

Třeba v podobě snídaňové kaše. Ovesná i ječná mouka je už dnes běžně k dostání, a v mnoha receptech skvěle nahradí pšeničnou mouku. Nebo zkuste ovesné a ječné vločky s mlékem. Obě obiloviny totiž obsahují hodně betaglukanů. Betaglukany dokážou snižovat hladinu cholesterolu, a kromě toho také podporují imunitní procesy v našem těle. Nelze opomenout ani pěknou porci vlákniny, kterou obiloviny obsahují. I ta je v cestě jak snížit cholesterol důležitá. 

Jak snížit cholesterol? - ilustrační obrázek

Vsaďte na lososa 

Losos, ale i další tučné mořské ryby, obsahují obrovské množství omega-3 kyselin, které jsou v boji s cholesterolem klíčové. Ryby bychom měli jíst 2x týdně, nebo si alespoň dopřávat rybí tuk. Je zajímavé, že mořské ryby jsou na omega-3 bohatější než ty sladkovodní. To kvůli slané a studené mořské vodě. Pro vysoký obsah omega-3 se doporučuje jíst často lososa, sardinky, sledě či tuňáka. 

Omega-3 mastné kyseliny potřebuje hlavně naše srdce a mozek. Lidské tělo si je ale samo nevyrábí. Jedinou cestou, jak je můžeme našemu organismu dodávat, je mít rozumný jídelníček bohatý na rybí maso a rybí tuk. 

Nahraďte sádlo a máslo olivovým olejem

Ačkoli je máslo a sádlo vlastně přírodního původu, moc zdravé nejsou. Tento tuk má jiné složení než tuky rostlinné. Rozdíl je hlavně v tom, že z řepkového a olivového oleje získáváme cenné omega-3 kyseliny. A protože tuky používáme hlavně na smažení, je dobré pamatovat na to, že řepkový olej má vyšší kouřový bod než máslo, takže se méně přepaluje. Přepálený tuk je pro naše srdce vůbec to nejhorší. I z toho důvodu bychom měli být s používáním tuků v kuchyni velice střídmí. 

Kromě jídla je dobré začít se hýbat

Bez toho to nepůjde. Během pohybu spalujeme tělesný tuk a s tím mizí i cholesterol. Snížit naši váhu je důležité hlavně pro naše orgány, především pro srdce. Ty totiž obaluje tzv. viscerální tuk, který je pro nás ještě větším rizikem než ten podkožní. Redukce váhy zlepšuje poměr mezi hodným a zlým cholesterolem v krvi.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář