Kdy získáváme vitamín D ze slunce, a proč na to nespoléhat?

Vitamín D se netvoří jen tak samo sebou – existuje hned několik faktorů, které brání tomu, abychom získali vitamín D ze slunce. Kde je zádrhel?

Kdy získáváme vitamín D ze slunce, a proč na to nespoléhat?

Jak se tvoří vitamín D

Slunce samo o sobě nám tento vitamín neposílá. Tvoří se v naší kůži, když na ni dopadají sluneční paprsky. Podobné je to u živočichů, proto jsou hlavní potravinový zdroj vitamínu D živočišné produkty. Tvorbě Déčka logicky brání pobyt v budovách, a když jsme venku, vrstva oblečení. Kvůli tomu má většina Čechů deficit vitamínu D, což je velká škoda. Je to totiž nenahraditelný vitamín pro:

  • imunitní systémsprávnou strukturu kostí a zubů
  • využití vápníku a fosforu v těle
  • udržení normální činnosti svalů

Kontroverze opalování: škodí i pomáhá

Během opalovaní je odkryta maximální plocha kůže, a to je pro to, abychom získali vitamín D ze slunce, nezbytné. Nestačí totiž, když během chladnějších dní pobýváme celý den venku, ale přitom máme oblečení. Sluníčko svítí jen na obličej a ruce, a to k vytvoření dostatečného množství Déčka nestačí. Ale neměli bychom zapomínat na to, že slunce je dobrý sluha, ale zlý pán. Kvůli ozonové díře proniká k nám na zem velké množství nebezpečného UVA a UVB záření, které způsobuje vážná onemocnění kůže. Opalování se kvůli tomu nedá považovat za zdravou věc.

Máme vitamín D ze slunce, když používáme opalovací krém?

To je další zádrhel, kterému čelíme, pokud se snažíme získávat vitamín D ze slunce. Opalovat bychom se nikdy neměli bez použití opalovacího mléka, které naši pokožku chrání před nebezpečným zářením, ale také před stárnutím. Jenže to zároveň vytváří ochrannou bariéru i pro tvorbu vitamínu D.

Máte pravdu, je to začarovaný kruh – získávat vitamín D na úkor zdraví kůže není dobrý nápad.

Je tedy důvod užívat vitamín D v tabletách po celý rok?

Na to je jednoduchá odpověď – ano. Vitamín D je oproti svým kolegům trochu specifický. Vitamín C nebo B získáme docela snadno díky stravě. U Déčka to tak ale není, a hned vysvětlíme proč. Zdroj vitamínu D je především rybí tuk, a ryb my Češi jíme hodně málo. Museli bychom je mít na talíři alespoň třikrát týdně. V menší míře najdeme vitamín D2 či D3 v houbách, vajíčkách, nebo mléčných produktech. Jenže to by musely tvořit většinu našeho jídelníčku – není v silách běžného smrtelníka jíst několik vajec každý den.

Řešením jsou tak skutečně doplňky stravy, ať už čistý vitamín D, nebo rybí tuk s vitamínem D.

Důvěřujete rybímu tuku? Dobře děláte!

Hned z několika důvodů:

•    rybí tuk je přírodní produkt
•    kromě vitamínu D obsahuje cenné omega-3
•    v jednom produktu tak najdeme podporu pro imunitu, srdce, mozek a zrak
•    mohou ho užívat všechny věkové skupiny
•    moderní produkty s rybím tukem nemají pachuť ani odér

Ať už se rozhodnete pro vitamín D v tabletách, nebo spíš pro obohacený rybí tuk, uděláte pro své zdraví to nejlepší! Jak vitamín D, tak omega-3 jsou pro tělo nenahraditelné, a měli bychom je doplňovat dlouhodobě.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Naši zákazníci doporučují
František Obešlo
,,Doplňky stravy bereme celá rodina‘‘

Celá rodina je s vitamíny moc spokojená, jinak bychom je přece neužívali. To samé mohu říct i o NaturaMed zákaznickém servisu. Když jsem cokoli potřeboval, nikdy s ničím nebyl problém. Také mi vyhovuje hrazení vitamínů na splátky, ale díky skvělé ceně nemám problém zaplatit částku najednou.

František Obešlo
Miloslava Veselá
,,Líbí se mi složení produktu‘‘

Ve svém věku je podle mě důležité pečovat o své srdce a věřím, že práve OmegaMarine PREMIUM je správnou volbou. Přesvědčilo mě i to, že mi ji schválil můj odborník. Vím, že OmegaMarine PREMIUM pomáhá udržovat mé srdce zdravé.

Miloslava Veselá