Omega-3 mají mnohem víc účinků než nejlepší vitamíny na oči. Už jste je zkusili?
Mezi nejlepší vitamíny na oči patří hlavně vitamín A. V mnoha ohledech ho ale předčí nenasycené mastné kyseliny omega-3. Pojďte si o nich přečíst víc!

Z vitamínů rozhodně Áčko
I když potřebujeme úplně všechny vitamíny, konkrétně na oči bychom se měli zaměřit na vitamín A. Je to vitamín rozpustný v tucích, což znamená, že tělo si ho umí uložit do určitých zásob. Pro jeho dobré využití je fajn konzumovat jej s tukem. A pozor – s vitamíny rozpustných v tucích se lze předávkovat, nemá proto smysl užívat velké dávky.
Vitamín A je potřebný k udržení normálního stavu zraku, sliznic a pokožky. Je to přírodní antioxidant. Díky vitamínu A dokážeme dobře vidět i za šera a umíme rozlišovat barvy. Mimo jiné je důležitý pro správnou funkci imunitního systému.
V čem najít vitamín A?
Orientujte se podle barev! Vitamín A najdeme díky tzv. karotenoidům v ovoci a zelenině žluté, oranžové a červené barvy. Nejprve vás asi napadne mrkev – o ní se říká, že je vynikající na oči. Kromě ní ale Áčko obsahuje i dýně, paprika, meruňky a spoustu dalšího. Z živočišných zdrojů vitamínu A musíme vypíchnout žloutky a rybí tuk.
Jak jsme zmínili, vitamín A se v organismu lépe využije, pokud je přijat s tuky. Žloutky a rybí olej jsou proto naprosto ideální zdroj tohoto vitamínu na oči!
Omega-3 jsou pravý poklad
Stejně, jako vitamín A, je nalezneme v rybím oleji. V jedné potravině tak získáme nejlepší vitamíny na oči! Omega-3 patří mezi mastné kyseliny, které si tělo samo nevyrábí. Jsou potřebné pro uchování funkce zraku i pro oči jako orgán. Důležité jsou hlavně pro sítnici.
Kromě toho se omega-3 nenasycené mastné kyseliny starají o funkci srdce, podporují činnost mozku a nervové soustavy a proto je potřebujeme již během prenatálního vývoje.
Zdroje omega-3
Rozhodně vyzkoušejte rybí tuk v kapslích. Je to přírodní doplněk stravy, který je nesmírně výživný. Vynikající volbou je také dopřát si 2-3x týdně rybu. O něco výhodnější jsou v tomto směru tučné mořské ryby, jelikož jsou na omega-3 bohatější než třeba sladkovodní.
Rostlinné zdroje omega-3 jsou zde také a jde hlavně o oleje, oříšky a semínka. Ty jsou často bohaté na další vitamíny a minerály, např. na zinek.
Hodnotný je z hlediska obsahu omega-3 hlavně řepkový olej. Měli bychom ale vzít v potaz, že rostlinné zdroje omega-3 mají o něco nižší vstřebatelnost, než ty živočišné. Ideální je proto kombinace. Už jen proto, že docílíme pestrosti v našem jídelníčku.

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč