Omega 3 v potravinách rostlinných i živočišných – který zdroj je ten NEJ?

Jaké ryby si kvůli nenasyceným mastným kyselinám vybírat, a můžeme hledat i omega-3 v potravinách rostlinného původu?

Omega 3 v potravinách rostlinných i živočišných – který zdroj je ten NEJ?

Můžeme spoléhat na dostatek omega-3 v potravinách běžně dostupných?

Ve zkratce řečeno ano, pokud jich jíme dostatek. Je dobré do problematiky proniknout trochu víc. Číst složení, a spočítat si, jaké potraviny jíme nejčastěji, v jakém množství, a z toho odvodit i přibližný příjem samotných omega-3. Skvělým příkladem jsou ryby: na omega-3 nejbohatější potravina, ovšem kolik rybího masa pravidelně sníme (tímto tématem jsme se zabývali v tomto staším článku) ? Dalším příkladem je řepkový olej. Opět by neměl být problém získat z něj dostatek omega-3, jenže to bychom ho museli denně užívat na lžičku – v praxi nereálné a nedobré. Nezbývá tedy, než přistoupit k omega-3 v potravinách komplexněji, a spoléhat spíš na pestrost jídelníčku, než na jeden konkrétní typ potraviny bohatý na omega-3. 

Jak jsou na tom rostlinné omega-3?

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 mají své zastoupení jak v živočišných, tak v rostlinných zdrojích. V obojím případě jde o tuky. Rostlinné oleje se v koncentraci omega-3 liší, velice dobře vychází řepkový olej, ale také dýňové a lněné semínko nebo vlašské ořechy. Je ale důležité vědět, že omega-3 v potravinách rostlinného původu mají v organismu mnohem menší vstřebatelnost, než ty, které jsou obsaženy v rybím tuku. K potřebné denní dávce omega-3 bychom tedy museli sníst několikanásobně vyšší množství olejů nebo ořechů.

Rybí tuk jako vítěz s omega-3 v potravinách

Je pravda, že užívání rybího tuku si žádá dávku odhodlání. Ale věděli jste, že někteří lidé ho přímo milují? Pokud mezi ně nepatříte, zkuste najít cestu, jak pravidelně užívat rybí tuk, aniž by utrpěly vaše chuťové pohárky. Je to totiž bez nadsázky superpotravina! Omega-3 vyskytující se v rybím mase jsou koncentrované právě v jejich tuku. Spolehnout se můžete např. na OmegaMarine PREMIUM - olej z lososa v tobolkách, které se snadno polykají, a nemají vůbec žádnou rybí vůni, ani pachuť. 

Které ryby mají nejvíc omega-3?

V každém případě mořské a tučné ryby. To je jednoduché vodítko, které nám s výběrem ryb pomůže. Omega-3 se totiž koncentrují v tucích, takže bychom měli vybírat tučnější druhy ryb, které obvykle žijí spíš v severních mořích, než na jihu. Sardinky, sledi, ale i tuňák a losos jsou skvělý zdroj omega-3. Jistě je ideální koupit si celou čerstvou rybu, ale v případě potřeby můžeme sáhnout i po kvalitní konzervě, přičemž ryba by měla být spíš ve vlastní šťávě, než v rostlinném oleji. Sladkovodní ryby bohužel obsahují omega-3 méně – slaná a studená mořská voda totiž mají na jejich koncentraci vliv, a toho bohužel v našich podmínkách nelze dosáhnout. V každém případě je lepší variantou pstruh nebo úhoř, protože tradiční český kapr neobsahuje valné množství omega-3.

Ať už se rozhodnete doplňovat nenasycené mastné kyseliny formou doplňků stravy, nebo se zaměříte na omega-3 v potravinách, děláte pro svůj organismus nedocenitelnou věc! Omega-3 totiž prospívají zdraví komplexně – nejdůležitější jsou pak pro mozek, srdce, zrak, a díky vitamínu D v rybímu tuku také na imunitu!

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář