Proč vaše srdce potřebuje omega-3, a existují nějaké vitamíny na srdce a cévy?

Dospěli jste k rozhodnutí udělat něco pro své srdce? Určitě by vám neměly uniknout nenasycené mastné kyseliny. V tomto článku si o nich povíme více. A také o tom, zda je možné užívat vitamíny na srdce a cévy.

Proč vaše srdce potřebuje omega-3, a existují nějaké vitamíny na srdce a cévy?

Srdce – nejdůležitější orgán našeho těla

Během minuty dokáže přečerpat všechnu naši krev. Tento koloběh nikdy neustane, rozhodně nesmí! Okysličená krev je rozváděna do celého těla a zpět je vedena ta odkysličená, aby znovu nabrala kyslík a dopravila ho orgánům. Srdce si zkrátka odpočnout nemůže. Každý člověk, který myslí na jeho kondici, je však odměněn.

Co dokáže srdce? Třeba vyvinout dostatek energie na pohon kamionu. Omega-3 zase dodávají palivo našemu srdci. 

Ze všeho nejúčinnější jsou omega-3

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 se podílejí na vývoji srdce již od samého začátku bytí. Později mají příznivý vliv na funkci srdce a podporují kromě toho také mozek a zrak. Dá se říct, že omega-3 proto potřebujeme po celý život, nicméně ve středním a pokročilém věku přece jen o něco více. 

Z omega-3 kyselin hraje největší roli kyselina EPA, která je na srdce a cévní systém zaměřena více, než její sestra, kyselina DHA (ta má vliv spíše na mozek a nervovou soustavu). Dobré jsou pro nás obě dvě. Ti, kteří hledají doplněk stravy na srdce a cévy, by však měli najít v jeho složení převahu kyseliny EPA. Je mnohem hodnotnější, než vitamíny na srdce a cévy, o kterých se zmiňujeme níže.

Kde ale ty omega-3 vzít?

V rybím tuku! To je jejich nejbohatší zdroj. Ideální je jíst ryby 2-3x týdně. Vůbec nejlepší jsou tučné mořské ryby – obsahují totiž větší množství omega-3, než ty sladkovodní. Zdravé jsou ale všechny!

Jídelníček bohatý na omega-3

Málokdo má však ryby na talíři tak často. Takovým lidem doporučujeme rybí tuk – olej z lososa. Jde o koncentrované omega-3 v kapslích. Nemusíte se bát žádného rybího odéru, protože želatinový obal kapsle ho bezpečně izoluje uvnitř. Rybí olej je vhodný, ba i doporučovaný k dlouhodobé konzumaci. Pro srdce představuje velice hodnotnou živinu.

Jak je to s vitamíny na srdce a cévy?

Vitamíny lze rozdělit na rozpustné ve vodě (B a C), a rozpustné v tucích (A, D, E a K). Svou povahou jsou to zcela jiné živiny, než omega-3. Pro srdce a cévy jsou potřebné všechny, ale zmiňme především vitamín K. Má totiž vliv na krevní srážlivost a pomáhá ukládat vápník z krevního řečiště do kostí. Vitamín K2 není snadné získat z běžné stravy, takže i ten je vedle omega-3 doporučován k suplementaci.

Pozor – lidé, kteří řeší nějaké potíže se srdcem či cévami, by se ohledně užívání vitamínu K měli poradit se svým lékařem.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář