Proč obsahují ty nejlepší nenasycené mastné kyseliny potraviny živočišného původu?

Snažíte se doplňovat omega-3, ale pořád trochu tápete, kde je vlastně hledat? Pak si určitě přečtěte, proč jsou nejlepší na nenasycené mastné kyseliny potraviny z živočišné říše.

Proč obsahují ty nejlepší nenasycené mastné kyseliny potraviny živočišného původu?

K čemu ty nenasycené mastné kyseliny vlastně potřebujeme?

Nejspíš je znáte pod jednotlivými názvy omega-3, omega-6 a omega-9. Mastné kyseliny jsou součástí tuků. Každá z nich má trochu jiný význam a z hlediska vlivu na naše zdraví se nejčastěji mluví o omega-3 kyselinách. 

Podílejí se na vývoji a funkci mozku i nervové soustavy, velice prospívají srdci a podporují i náš zrak. Tělo si je samo nevyrábí, a proto mu jej musíme dodávat pomocí stravy. Přečtěte si, kde můžete omega-3 hledat:

Superzdroj omega-3: rybí olej

Rybí tuk patří mezi nejzdravější tuky vůbec. Obecně platí, že jedničkou jsou tučné mořské ryby. Obsahují totiž ještě víc omega-3, než ty sladkovodní. Rybí olej má i druhou výhodu: je to přirozený zdroj vitamínu D pro podporu imunity. Uvádí se, že mastné kyseliny pocházející z rybího tuku se v organismu vstřebají a využijí až na 98 %. A to je velký rozdíl oproti mastným kyselinám z jiných zdrojů. 

Potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny a potraviny rostlinného původu

Omega-3, 6 a 9 obsahují rostlinné oleje a tučné potraviny. Jsou to nejrůznější oříšky a semínka. Z olejů musíme vyzdvihnout řepkový – obsahuje hodně omega-3 kyselin a pro kuchyňské úpravy je nejlepší, jelikož má vysoký kouřový bod. Díky tomu se přepaluje méně, než slunečnicový olej a také je nutričně hodnotnější. 

Problémem je, že nenasycené mastné kyseliny se z rostlinných zdrojů hůře vstřebávají. Lidské tělo jich využije mnohem menší množství, než nenasycené mastné kyseliny potraviny živočišného původu.

Pozor si dejme také na zkonzumované množství rostlinných olejů. Stále jde o tuky, které jsou vysoce kalorické!

Závěrem

Všem doporučujeme pravidelnou a častou konzumaci tučných mořských ryb. Pro optimální příjem omega-3 to znamená 2-3 porce ryb týdně. Vynikající je také lososový olej v kapslích.


 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář