Vysoký cholesterol u štíhlých lidí: jak to, že se jim nevyhýbá?

Žijete s domněnkou, že když netrpíte nadváhou, nemůžete mít problém s cholesterolem? Tato přímá úměrnost bohužel neplatí. Vysvětlíme, proč se vyskytuje vysoký cholesterol u štíhlých lidí:

Vysoký cholesterol u štíhlých lidí: jak to, že se jim nevyhýbá?

Dozvíte se:

Hodný cholesterol a zlý cholesterol

Cholesterol je látka, která se tvoří v různých orgánech, zejména v játrech a ve střevech, a kterou zároveň přijímáme i stravou. Prakticky jde o tuk, který je pro život nezbytný, ale při zvýšené hladině nám škodí.

Dobré vlastnosti cholesterolu:

  • je nezbytný pro tvorbu vitamínu D
  • je potřebný pro tvorbu hormonů

Zvykli jsme si používat poněkud neodborné termíny hodný cholesterol a zlý cholesterol. Ten zdraví prospěšný, mající také zkratku HDL cholesterol, se stará o to, aby se přebytek cholesterolu v těle vracel do jater, kde dojde k jeho zpracování. Škodlivý LDL cholesterol funguje opačně – ukládá se zejména v cévních stěnách. Tady působí do slova jako ucpávka, která snižuje průtok krve. 

Proč není hladina cholesterolu závislá na váze

Tady je třeba uvést věci na pravou míru: je pravda, obézní lidé častěji trpí na vysoký cholesterol. Kvůli tomu jsme si tyhle informace začali obecně spojovat. Jenže jedno nevylučuje druhé, a vysoký cholesterol u štíhlých lidí nepodmiňuje váha, ale jiné faktory:

Zvýšený cholesterol má příčinu:

  • ve velké míře stresu
  • v nezdravé stravě
  • v užívání léků, které cholesterol zvyšují

Z toho vyplývá, že stresovaný člověk, který se stravuje ve fast foodu, může mít zvýšený cholesterol, a přesto vážit 50 kg.

Ucpaná žíla potravinami s vysokým cholesterolem

Jak naše strava ovlivňuje hladinu cholesterolu

Neovlivníme tvorbu cholesterolu v našem těle, ale zaručeně je pouze na nás, kolik cholesterolu přijmeme ve stravě. Vůbec nejhorší vliv mají živočišné a nasycené tuky. Neznamená to ale, že rostlinné tuky můžeme konzumovat neomezeně – i ty mají na cholesterol v krvi velký vliv.

Velice špatná je kombinace ztužených tuků s cukry, typicky ve sladkých tyčinkách a plněných oplatkách, ale i sladkém pečivu.

Omega-3 jsou zdraví prospěšné tuky

Zdravý jídelníček pro snižování cholesterolu musí obsahovat maximálně 30 % tuků. Hodně důležitá je pak skladba těchto tuků – existují totiž takové, které ovlivňují hladinu ,,hodného" HDL cholesterolu. Tyto prospěšné tuky bychom si proto měli dopřávat denně.

Jsou to především mastné kyseliny omega-3.

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 si naše tělo vůbec nevytváří, a musíme se sami postarat o jejich příjem.

Hlavním zdrojem je rybí tuk, proto konzumujte ryby 3x týdně, nebo si vyberte kvalitní doplněk stravy s omega-3.

Oběd s nízkým obsahem cholesterolu

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář