Jídelníček na snížení cholesterolu by měl obsahovat co nejméně živočišných tuků

Vysoký cholesterol je do určité míry dědičnou záležitostí. Stejně tak si ho lze přivodit nezdravým životním stylem. Prvním krokem k řešení tohoto problému je jídelníček na snížení cholesterolu. Jenže jaké potraviny si vybrat?

Jídelníček na snížení cholesterolu by měl obsahovat co nejméně živočišných tuků

Proč je vysoký cholesterol nebezpečný?

Příčin jeho vzniku je celá řada. Proč nám ale cholesterol tolik vadí? V cévách totiž funguje jako špunt. Může se poškodit cévní stěna, která v daném místě praskne. Pokud dojde k ucpání, příslušná oblast už není zásobena krví a přestává fungovat. To je velké riziko hlavně pro srdeční sval či pro mozek. 

Vysoký cholesterol bohužel nebolí, a tak na něj mnohdy upozorní až velké zdravotní problémy. 

Nemoc moderní doby

Do značné míry je jen na nás, zda vysokému cholesterolu předejdeme. Jeho vznik má přímou souvislost s životním stylem. Není proto od věci zaměřit se na jídelníček na snížení cholesterolu preventivně. 

Vysokou hladinu cholesterolu způsobuje:

  • Kouření a alkohol,
  • přemíra živočišných tuků ve stravě,
  • přemíra soli,
  • nedostatek pohybu,
  • obezita.

Výše zmíněné body spolu souvisí. Zvykli jsme si všude jezdit autem, odbýváme se ve fast foodech anebo si dopřáváme tučnou stravu. Pití alkoholu je v naší zemi oblíbeným koníčkem a kouření je už jen třešničkou na tomto nezdravém dortu. Vysoký cholesterol je ukazatelem blahobytu. 

Jídelníček na snížení cholesterolu by měl obsahovat co nejméně živočišných tuků - ilustrační obrázek

Co jíst na cholesterol?

Základem je pestrý jídelníček plný čerstvé zeleniny, ovoce, rozumného množství libového masa a neslazených nápojů. Přílohy vybírejte ideálně celozrnné a nezapomínejte ani na luštěniny, pohanku či jáhly. Jídelníček na snížení cholesterolu by neměl obsahovat zpracované potraviny a polotovary. Přečtěte si 4 tipy na potraviny pro snížení cholesterolu. Už žádné koblihy, smažená jídla, limonády ani zmrzliny. Nejhorší je kombinace nekvalitních tuků, cukrů a soli. 

Je jasné, že úplně bez tuků se obejít nedá a nebylo by to ani zdravé. Ty živočišné byste měli omezit na minimum a místo nich používat kvalitní rostlinné oleje. Panenské na studenou kuchyni, pro tepelnou úpravu se hodí řepkový olej. Má vysoký kouřový bod a tak nedochází k přepalování. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář