Omega-3 mastné kyseliny: potraviny, které jsou NEJ

Bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné mořské ryby jako losos, makrela či sardinky, ale také rostlinné potraviny – lněná a chia semínka nebo vlašské ořechy. Pokud chcete mít dostatek potřebných omega-3 mastných kyselin, potraviny je třeba vybírat i s ohledem na obsah jednotlivých typů omega-3. Proto jen jeden zdroj nestačí.

Omega-3 mastné kyseliny: potraviny, které jsou NEJ
29. 10. 2025

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky potřebné pro správné fungování organismu. Na rozdíl od jiných tuků si je tělo neumí samo vytvořit, proto je musíme přijímat ze stravy. Nejznámějšími typy omega-3 jsou EPA a DHA obsažené především v rybách a mořských plodech a ALA, které je možné najít v rostlinných zdrojích. 

Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou důležité

Omega-3 jsou více nenasycené (neboli polynenasycené) mastné kyseliny, které tvoří součást buněčných membrán a v organismu se podílejí na řadě důležitých funkcí.

  • EPA (eikosapentaenová kyselina) – přispívá k normální činnosti srdce.
  • DHA (dokosahexaenová kyselina) – přispívá k normální činnosti srdce a zároveň se podílí na aktivitě mozku a na zdraví zraku.
  • ALA (alfa-linolenová kyselina) – ALA přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
  • ALA je specifická tím, že ji tělo může v omezené míře přeměnit na EPA a DHA.

Omega-3 mastné kyseliny: potraviny, kde je najdete přirozeně

Omega-3 jsou jak v živočišných, tak rostlinných surovinách. Zatímco EPA a DHA obsahují v největší míře ryby a mořské plody, ALA se skrývají v rostlinných zdrojích. Při výběru surovin je přitom třeba dbát zejména na zastoupení EPA a DHA, tedy prvně uvedených.

5 tipů, jak mít omega-3 na talíři každý den

  • Zařaďte ryby alespoň dvakrát týdně, ideálně pečené nebo dušené, ne smažené.
  • Do salátu přidejte lžíci lněného nebo řepkového oleje.
  • Místo sladké svačiny zvolte hrst ořechů.
  • Vyzkoušejte nové recepty na svačiny, například chia pudink nebo smoothie se lněnými semínky.
  • Pokud nejíte ryby a další mořské zdroje, zvažte užívání odpovídajícího doplňku stravy.

Často kladené otázky o omega-3

Stačí k doplnění rostlinné zdroje omega-3?

Rostlinné zdroje obsahují ALA, kterou tělo dokáže přeměnit na EPA a DHA jen částečně. Protože každý typ omega-3 je pro tělo důležitý z jiných důvodů, doporučuje se kombinovat oba zdroje.

Jsou vejce bohatá na omega-3?

Vejce nepatří přirozeně mezi zdroje bohaté na omega-3. Malé množství omega-3 je možné najít ve vejcích od slepic chovaných ve výběhu a dále pak ve vejcích obohacených o omega-3. Přesto je množství omega-3 v porovnání s mořskými zdroji nižší.

Je avokádo bohaté na omega-3 DHA a EPA?

Avokádo je označováno jako superpotravina, není ale významným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Podobně jako jiné rostlinné zdroje obsahuje omega-3 mastnou kyselinu ALA (alfa-linolenovou), kterou však tělo nedokáže využít tak účinně jako EPA a DHA. Její obsah je ale relativně nízký.

Které ovoce nebo zelenina mají vysoký obsah omega-3?

Rostlinné zdroje omega-3 mastných kyselin, konkrétně ALA, zahrnují lněné semínko, chia semínka, vlašské ořechy, sójové boby, špenát a růžičkovou kapustu. Příjem z těchto zdrojů ale nemusí být pro tělo dostatečný. 

Je dobré dlouhodobé užívání omega-3 ve formě doplňků?

Dlouhodobé užívání doplňků stravy obsahujících omega-3 je vhodným způsobem, jak zajistit organismu dostatek těchto látek. Důležité je ale vždy dodržovat doporučení výrobce, a to zejména z hlediska denního dávkování. Při dlouhodobém užívání zvažte konzultaci s lékařem.

Jak užívat omega-3?

Způsob užívání doplňků stravy by měl být vždy uvedený na obale, a právě tím je třeba se řídit. Omega-3 se zpravidla užívají denně. Je vhodné je brát s hlavním jídlem, například při snídani, obědě nebo večeři, a to ve stejnou denní dobu. 



Zdroj:

OmegaMarine PREMIUM

Vyzkoušejte zdarma!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč
©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.