Co jsou tzv. nasycené a nenasycené mastné kyseliny?

Jednoduše řečeno, nasycené tuky jsou především ty živočišné, a měli bychom s nimi šetřit. Oproti tomu nenasycené, většinou rostlinné tuky, mohou být zdraví prospěšné. Pojďme se ale podívat na jejich rozdělení podrobněji:

Co jsou tzv. nasycené a nenasycené mastné kyseliny?

Nasycené mastné kyseliny

Hned na začátku je nutno říct, že je nelze plošně označit jako špatné a nezdravé tuky. Problém je hlavně s množstvím, které přijímáme – naše tělo je potřebuje k tomu, aby mohlo správně fungovat, ale tvořit by měly jen malou část ze všech tuků, které konzumujeme. Nasycené mastné kyseliny nalezneme v sádle, másle, částečně vejcích, ale také v kokosovém či palmovém oleji. Škodlivé mohou být proto, že zvyšují hladinu ,,zlého´´ cholesterolu, a tím přispívají k problémům kardiovaskulárního systému a obezitě. 

Nenasycené mastné kyseliny

Ty naopak naše tělo využije mnohem lépe. Nemají tendenci ukládat se do tukových zásob, proto je hrozba tloustnutí menší. Jsou také bohaté na minerály a vitamíny. Jedná se o rostlinné oleje získávané ze semen a ořechů, avokádový olej, řepkový olej, nebo světlicový olej. Výjimkou je rybí tuk – ten je pro naše zdraví naprosto zásadním zdrojem esenciálních mastných kyselin, ale bohužel ho konzumujeme až pětkrát méně, než bychom měli. Kyseliny Omega-3 v něm obsažené jsou nezbytné pro vývoj mozku už v útlém věku, prospívají našemu srdci, a u mužů pomáhají při tvorbě testosteronu.

Bohužel, tradiční česká kuchyně a pokrmy, na které jsme od dětství zvyklí od babiček, a které v zájmu tradic vaříme dodnes, jsou bohaté hlavně na nasycené mastné kyseliny. Používání živočišných tuků převažuje nad kvalitními rostlinnými oleji, a nezanedbatelná je i obliba uzenin, typického českého máslového pečiva, a tučných druhů mas.

Pokud se tedy snažíme zhubnout, nebo udělat něco pro své zdraví, měli bychom se zaměřit na snížení konzumace tuků celkově, a nasycené tuky nahradit spíše těmi rostlinnými. I přesto jsou ale všechny tuky zásadní pro běžné fungování našeho těla, a množství by nemělo klesnout zhruba pod 1/3 z našeho celkového příjmu

Nenechte se zmást módními vlnami

Takový kokosový olej, který se stal v posledních letech naprostým hitem jakožto super potravina, obsahuje téměř jedenkrát více nasycených mastných kyselin, než je sádlo. Především jeho používání ve velké míře při přípravě dezertů, které jsou prezentovány jako zdravé, mate spoustu lidí. Stejný kousek dortu z kokosového oleje může být paradoxně horší, než dort upečený klasickým postupem s přidáním másla. Podobný osud stihl margaríny, kdysi představené jako snadný, chutný a zdravý způsob, jak si připravit svačinku. Dnes již víme, že jde o průmyslově ztužené směsi olejů nevalné kvality s vysokým podílem nasycených mastných kyselin.

Tuky tedy konzumujte s rozumem, a zaměřte se na zvýšený příjem Omega-3 obsažených v rybím oleji, a Váš zdravotní stav udržíte dlouhodobě v dobrém stavu i bez drastických diet, či odpírání si oblíbených pokrmů. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář