Co jsou tzv. nasycené a nenasycené mastné kyseliny?
Nasycené nenasycené mastné kyseliny jsou základní složky tuků, které se liší svou chemickou strukturou i vlivem na organizmus. Jednoduše řečeno, nasycené tuky s převahou nasycených mastných kyselin jsou především ty živočišné (s výjimkou ryb) a měli bychom s nimi šetřit. Oproti tomu nenasycené, většinou rostlinné tuky, patří k prospěšnějším. Pojďme se ale podívat na nasycené a nenasycené mastné kyseliny a tuky podrobněji.

Nasycené mastné kyseliny
Hned na začátku je nutno říct, že je nelze plošně označit jako špatné a nezdravé tuky. Problém je hlavně s množstvím, které přijímáme – naše tělo je potřebuje k tomu, aby mohlo správně fungovat, ale tvořit by měly jen malou část ze všech tuků, které konzumujeme. Nasycené mastné kyseliny nalezneme v sádle, másle, částečně vejcích, ale také v kokosovém či palmovém oleji.
Nenasycené mastné kyseliny
Nenasycené mastné kyseliny naopak naše tělo využije mnohem lépe. Nemají tendenci ukládat se do tukových zásob a jsou také bohaté na minerály a vitamíny. Nenasycené mastné kyseliny převažují například v rostlinných olejích získávaných ze semen a ořechů i avokádovém, řepkovém nebo světlicovém oleji. Z živočišných zdrojů je jejich zásobárnou rybí tuk – toho ale bohužel konzumujeme mnohem méně, než bychom měli. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny v něm obsažené přitom přispívají k normální činnosti mozku i srdce a pozitivní vliv mají i na hladinu cholesterolu v krvi.
Hodina chemie – co nám říká název
Nasycené mastné kyseliny se jmenují „nasycené“ proto, že mají jednoduché vazby mezi atomy uhlíku a jsou tedy „nasycené“ atomy vodíku. Tato struktura jim dodává pevnější konzistenci a při pokojové teplotě mají proto tuky s převahou nasycených mastných kyselin tuhé skupenství. Oproti tomu nenasycené mastné kyseliny obsahují jednu nebo více dvojných vazeb mezi atomy uhlíku a mají při pokojové teplotě tekutější strukturu. Nenasycené mastné kyseliny se dále dělí na mononenasycené, s jednou dvojnou vazbou, a vícenenasycené, s více dvojnými vazbami. Do posledních ze jmenovaných skupin patří například omega-3 prospěšné pro náš organizmus.
Nasycené a nenasycené mastné kyseliny a tradiční česká kuchyně
Bohužel, tradiční česká kuchyně a pokrmy, na které jsme od dětství zvyklí od babiček a které v zájmu tradic vaříme dodnes, jsou bohaté hlavně na nasycené mastné kyseliny. Používání živočišných tuků převažuje nad kvalitními rostlinnými oleji a nezanedbatelná je i obliba uzenin, typického českého máslového pečiva a tučných druhů mas.
Tuky v odlehčeném jídelníčku
Pokud se tedy snažíme udělat něco pro svou kondici nebo ovlivnit hmotnost, měli bychom se zaměřit na celkové snížení konzumace tuků a nasycené tuky nahradit spíše těmi s převahou nenasycených mastných kyselin. Zároveň je ale důležité pamatovat na to, že tuky jsou zásadní pro běžné fungování našeho těla a v celkovém jídelníčku by měly tvořit zhruba 1/3 z našeho celkového příjmu.
Nenechte se zmást módními vlnami
Takový kokosový olej, který se stal v posledních letech naprostým hitem jakožto superpotravina, obsahuje dvakrát více nasycených mastných kyselin než sádlo. Především jeho používání ve velké míře při přípravě dezertů, které jsou prezentovány jako zdravé, mate spoustu lidí. Stejný kousek dortu z kokosového tuku může být paradoxně horší než dort upečený klasickým postupem s přidáním másla.

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč