Nasycené a nenasycené mastné kyseliny - jak prospívají našemu zdraví?

Orientovat se v nich může být trochu oříšek. Nemějte ale obavy. Nasycené a nenasycené mastné kyseliny mají složitý spíše název. V tomto článku si řekneme, v čem jsou dobré a které naopak moc zdravé nejsou.

Nasycené a nenasycené mastné kyseliny - jak prospívají našemu zdraví?

Prospěšné i škodlivé tuky

Nasycené a nenasycené mastné kyseliny patří do skupiny tuků. Mají rozdílnou chemickou strukturu a to určuje, jestli našemu zdraví pomáhají, nebo ho naopak negativně ovlivňují. Mastné kyseliny jsou jednak zdrojem energie, kromě toho nám mohou přinášet nepostradatelné živiny, které si tělo nedokáže samo vytvořit. 

Nenasycené mastné kyseliny

Obecně o nich můžeme říct, že jsou pro nás dobré. Je to celá skupina mastných kyselin, kterým vévodí nejznámější zástupce: omega-3

Vedle omega-3 známe mnohé další - omega-6 nebo omega-9. Mastné kyseliny najdeme jak v rostlinných, tak živočišných potravinách. Dá se říct, že význam pro nás mají všechny zdroje, nicméně mastné kyseliny živočišného původu jsou v organismu lépe využitelné a vstřebatelné. 

Nenasycené mastné kyseliny jsou vynikající živinou pro funkci srdce, mozku, nervové soustavy a zraku. Ze všeho nejvíc to platí o omega-3 kyselinách. S těmi ostatními to totiž není dobré přehánět. Přečtěte si o tom dále!

Nasycené a nenasycené mastné kyseliny - jak prospívají našemu zdraví? - ilustrační obrázek

Důležitý je správný poměr omega-3 a omega-6

Zmínili jsme, že mastné kyseliny najdeme i v rostlinných zdrojích, např. olejích, oříškách nebo semínkách. Zkrátka v rostlinných tucích. Problém je v tom, že moderní stravování je stavěno na velkém množství jídel připravených na oleji. Nemusí jít pouze o smažené pokrmy. Náplně z rostlinných olejů jsou ve většině oplatek, sušenek, ve zmrzlinách a samozřejmě ve sladkém pečivu, jako jsou koblihy. 

Těchto potravin jíme opravdu hodně a proto má spousta lidí problém s nadbytkem omega-6 kyselin. Zároveň nám schází omega-3. Ty se vyskytují převážně v rybím tuku. 

Dostatečná konzumace ryb zajistí i optimální množství omega-3 pro naše zdraví. Zároveň docílíme ideálního poměru omega-3 a omega-6. Určitě se zaměřte na ryby ve svém jídelníčku, nebo si dopřejte alespoň rybí tuk! 

Nasycené mastné kyseliny 

Opakem nenasycených kyselin jsou ty nasycené. Zjednodušeně si je můžete představit jako ty nevhodné. 

Také nasycené mastné kyseliny najdeme v rostlinných i živočišných tucích - v sádle, másle a v olejích. Zajímavé je, že např. olivový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin, než kokosový. Proto jsou pro nás některé oleje zdravější, než jiné. 

Nasycené mastné kyseliny mají neblahý vliv na náš cholesterol. Ruku v ruce s tím jdou problémy s krevním tlakem, srdcem a krevním oběhem. Lidé, kteří mají ve stravě nadbytek nasycených tuků, obvykle bojují s kily navíc. 

Tento typ mastných kyselin obsahují typicky nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti, rychlé občerstvení, uzeniny, chipsy nebo zákusky. 

Jak vylepšit svůj jídelníček a prospět zdraví?

Nasycené a nenasycené mastné kyseliny byly a budou součástí běžné stravy. V našich silách je být informovaný a snažit se během nákupu vybírat potraviny, které mají rozumný obsah tuku a zaměřit se na zdroje zdravých tuků, jako jsou ryby. 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář