Jak působí omega-3 na mozek?

Už od samotného počátku, kdy jsme ještě ,,na houbách“. Vývoj mozku dětí začíná už v prvních týdnech těhotenství, stejně tak vývoj nervové soustavy. Omega-3 jsou tu klíčové.

Jak působí omega-3 na mozek?

Stavební hmota i palivo pro mozek

Nenasycené mastné kyseliny jsou přímo součástí mozku. Zároveň z nich čerpá výživu. Nejvíc jí potřebuje v raném dětství. Za krátkou dobu se musí nejen vyvinout mozek jako orgán, ale musí také pojmout obrovské množství informací. Už nikdy se toho nenaučíme tolik, co v počátcích života. Pro zajímavost – mozek malého dítěte váží zhruba 1 kg. Mozek dospělého kolem 1,3kg. Krásně tu můžeme vidět, jak je důležité podpořit vývoj mozku právě u dětí. 


Vývoj mozku dítěte

Aby proběhl co nejlépe, měla by Omega 3 s vysokou koncentrací DHA kyseliny užívat i maminka už od začátku těhotenství. Omega-3 se, stejně jako ostatní živiny, dostávají k plodu krví skrze placentu. Ze smutné statistiky vyplývá, že polovina čerstvých maminek trpí nedostatkem nenasycených mastných kyselin nejen pro vlastní tělo, ale i pro miminko. Určitě doporučujeme pokračovat v užívání doplňků stravy i po porodu, kdy mastné kyseliny prostupují mateřským mlékem.

Kyselina EPA a kyselina DHA

Jsou to nenasycené mastné kyseliny, ze kterých se Omega-3 skládají. EPA kyselina více působí na srdce a cévy, oproti ní DHA kyselina na vývoj mozku. Pokud chceme zlepšit své kognitivní funkce, paměť, bystrost, a nebo pokud chceme dopřát svým dětem omega 3 pro vývoj mozku, je dobré si hlídat vetší koncentraci DHA. Potřebujeme obě zmíněné kyseliny, ale jejich poměr se v jednotlivých produktech liší.

Přenos informací

Kyselina DHA je součástí obalu neuronů – mozkových buněk. Neurony si mezi sebou předávají informace. Třeba to, že jsme rukou sáhli na horký sporák, a máme pocítit bolest. Nebo to, že vidíme blízkého člověka, a cítíme radost. Přenos informací skrze neurony řídí celé naše tělo. V našem zájmu je, aby neurony mohly bez problémů fungovat, a měly dostatek výživy. Omega-3 potřebujeme právě z tohoto důvodu.

Jak funguje mozek ve stáří?

Čím jsme starší, tím má naše tělo všeobecně vyšší nároky. K udržení kondice a ,,původního“ stavu potřebuje víc pozornosti a výživy, než v mládí. Snad nevadí, když mozek přirovnáme autu – nové perfektně jezdí skoro samo. Ale čím je starší, a čím víc toho zažilo, tím má větší spotřebu. A palivem pro mozek jsou právě nenasycené mastné kyseliny omega 3. 


Přečtěte si také náš článek, jak působí omega-3 na srdce a cévy.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář