Kyselina linolová v potravinách - postrach, nebo důležitá živina?

Pravděpodobně vám bude známější pod pojmem omega-6. Naštěstí a možná i naneštěstí je kyselina linolová v potravinách zastoupena poměrně hodně. Proč je plná rozporů?

Kyselina linolová v potravinách - postrach, nebo důležitá živina?

Mastné kyseliny nemohou v jídelníčku chybět

Jde o zdravé tuky. Najdeme je v rostlinných i živočišných zdrojích a lidské tělo z nich čerpá výživu především pro mozek, srdce, zrak a nervovou soustavu. Nejznámější mastné kyseliny jsou omega-3 a omega-6. Tyto skupiny lze ještě rozdělit na jednotlivé kyseliny, přičemž je mezi nimi rozdíl, o kterém je fajn vědět.

Zastavme se nejprve u omega-3. Najdeme je hlavně v rybím tuku a patří sem kyselina DHA, která se podílí na správném vývoji a funkci mozku a nervové soustavy, a dále kyselina EPA, která je důležitá pro srdce a cévy. Žádnou z těchto kyselin si organismus nedovede sám vyrobit. Myslete proto na pravidelnou konzumaci ryb 2-3x týdně. Zkusit můžete i rybí tuk v kapslích.

Mezi omega-6 řadíme i kyselinu linolovou. Své jméno dostala díky tomu, že se vyskytuje ve lněném oleji.

Kyselina linolová v potravinách

U některých živin je velmi složité najít vhodný zdroj. Není to ale tento případ, snadno najdeme kyselinu linolovou v potravinách rostlinného i živočišného původu.

Zdroje kyseliny linolové:

Rostlinné - lněný olej, slunečnicový olej, v menší míře i ostatní oleje. Dále semínka a ořechy. Jsou to ale i zpracované tučné potraviny, jako smažené pečivo, sladké krémy, zmrzliny nebo smažené hranolky a fast food. 

Živočišné - mléčné výrobky, sádlo, hovězí lůj, tučná masa a máslo. Opět potraviny, které jsou bohaté na tuky.

Problém je v tom, že i když nám kyselina linolová a omega-6 celkově prospívají, máme jich často až nadbytek. Moderní jídelníček často vypadá hodně blahobytně a je složen z tučných sladkostí a jídel připravených na velkém množství oleje. Dušená jídla a čerstvá zelenina šly bohužel do pozadí.

Zdravotní vliv kyseliny linolové

Pokud budeme mluvit o omega-6 jako celku, pak se účinky podobají omega-3. Prospívají srdci, mozku i zraku. Bez omega-6 by to nešlo. Jak jsme zmínili, zatímco omega-3 máme kvůli nízké konzumaci ryb nedostatek, omega-6 máme díky vysoké spotřebě zpracovaných potravin nadbytek. Všeho totiž moc škodí.

Mluví se o pozitivním vlivu na cévy a hladinu cholesterolu. S tím jde ruku v ruce i obezita. Zde se stále zkoumá, jak moc velký přínos může kyselina linolová mít.

Zajímavost: vysokou hladinu omega-6 pomáhá dostat do normy i dostatečný příjem omega-3. Klíčový je správný poměr omega-3 a omega-6 v jídelníčku. 

Kyselina linolová se používá i v kosmetice. Pečuje o pleť a je oblíbenou součástí krémů. Je dobrá na suchou pleť a také pomáhá hojit drobná poranění.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář