V čem jsou omega 3 mastné kyseliny a v čem NE?

Omega 3 mastné kyseliny jsou tak zvané esenciální látky. To znamená, že si je naše tělo nedokáže vytvořit samo a musí je přijímat stravou. Ve střední Evropě jich má v jídelníčku mnoho z nás nedostatek. I kvůli tomu, že ryby, které jsou jejich skvělým zdrojem, nemáme na talíři tak často jako například obyvatelé Středomoří. V čem jsou omega 3 mastné kyseliny ještě obsaženy?

V čem jsou omega 3 mastné kyseliny a v čem NE?

Nejznámějšími zástupci omega 3 mastných kyselin jsou kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které jsou prospěšné pro naše srdce. Dostatek DHA má pozitivní vliv také pro mozkovou aktivitu i zrak. 

Co to jsou omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 je skupina tuků, respektive mastných kyselin. Platí, že tuků nesmí být ve stravě moc, ale ani málo. Jsou totiž nezbytné pro mnoho procesů probíhajících v organizmu. Záleží nejen na tom, kolik jich v jídelníčku máme, ale také o jaké tuky se jedná. Mastné kyseliny rozdělujeme na nasycené a nenasycené, omega přitom patří ke druhým ze jmenovaných. 

Věděli jste, že zatímco v případě nenasycených mastných kyselin se většinou jedná o zdraví prospěšné tuky (výjimkou jsou tak zvané trans nenasycené mastné kyseliny), nasycené jsou ty, které je třeba v jídelníčku omezovat?

V čem jsou omega 3 mastné kyseliny

Není náhoda, že omega 3 mastné kyseliny jsou často v potravinách, které jsou obecně považované za zdravé. V první řadě se jedná o ryby a rybí olej, který obsahuje kolem 30 % těchto mastných kyselin. Právě rybí olej bývá součástí doplňků stravy bohatých na omega 3 mastné kyseliny. Ty mohou být vhodné v případě, že ryby nejsou pravidelně součástí týdenního jídelníčku. Skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou také například řepkový nebo lněný olej. Omega 3 mastné kyseliny je snadné do jídelníčku zařadit i při „zobání“ – místo smažených brambůrků stačí sáhnout po vlašských ořechách a semínkách.

Věděli jste, že slunečnicový olej je skvělý na studenou kuchyni, ale pro tepelnou přípravu je z hlediska mastných kyselin vhodnější řepkový?

V čem omega 3 NEJSOU 

Tukům, ve kterých převládají nasycené mastné kyseliny, se také zjednodušeně říká nasycené tuky. Tvořit by neměly víc než 7 % z celkového příjmu energie. Pravdou ale je, že v České republice je průměr mnohem vyšší. Mezi typické zdroje, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, patří:

  • máslo
  • mléčné výrobky
  • tučné maso
  • uzeniny apod.
  • kokosový a palmový olej.

Pokud bychom zde nějaké omega-3 našli, pak v minimálním množství. Pro jejich doplnění zvolme raději ryby. V jídelníčku je tyto potraviny jednoduché nahradit zdravějšími variantami. Například místo krkovičky zvolit libové maso a viditelný tuk a kůži odstraňovat, používat dušení a vaření místo smažení, uzeniny vyměnit za šunku s vysokým procentem masa a tučný jogurt za ten méně tučný. Nasycené mastné kyseliny mohou být i ve zmrzlinových krémech, sušenkách a trvanlivém pečivu?


Zdroje:

https://www.fzv.cz/lipidy-tuky/

https://www.nzip.cz/clanek/596-omega-3-mastne-kyseliny 


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Naši zákazníci doporučují
František Obešlo
,,Doplňky stravy bereme celá rodina‘‘

Celá rodina je s vitamíny moc spokojená, jinak bychom je přece neužívali. To samé mohu říct i o NaturaMed zákaznickém servisu. Když jsem cokoli potřeboval, nikdy s ničím nebyl problém. Také mi vyhovuje hrazení vitamínů na splátky, ale díky skvělé ceně nemám problém zaplatit částku najednou.

František Obešlo
Miloslava Veselá
,,Líbí se mi složení produktu‘‘

Ve svém věku je podle mě důležité pečovat o své srdce a věřím, že práve OmegaMarine PREMIUM je správnou volbou. Přesvědčilo mě i to, že mi ji schválil můj odborník. Vím, že OmegaMarine PREMIUM pomáhá udržovat mé srdce zdravé.

Miloslava Veselá