Víte, jaké mají omega-3 mastné kyseliny účinky na váš mozek?

Mnoho lidí s věkem přichází na to, že není samozřejmostí si všechno zapamatovat, pohotově reagovat a mít spoustu skvělých nápadů. To je dáno tím, že stárne i náš mozek. V tomto článku se dozvíte, co můžete udělat pro svůj mozek a jaké mají omega-3 mastné kyseliny účinky hlavně na jeho kognitivní funkce.

Víte, jaké mají omega-3 mastné kyseliny účinky na váš mozek?

Pravda o vašem mozku: je schopen se obnovovat i v devadesáti

Mysleli jste si, že mozek je schopný se něco naučit jen když chodíte do školy? To je již dávno vyvrácený omyl! Je potvrzeno, že učit se můžeme skutečně celý život, a kromě závažných nemocní neexistuje nic, co by v tomhle mozku mohlo zabránit

Dalším faktem je, že čím víc svůj mozek zapojujeme, tím víc nervových spojení vzniká. Laicky řečeno, sami můžeme ovlivnit, jak chytrý budeme mít mozek, a po jak dlouhou dobu. 

Všechno ale platí i naopak: pokud necháte mozek zakrnět a nedáváte mu žádné podněty, skutečně se jeho kapacita bude zmenšovat. 

Kromě procvičování mozku je důležitá i výživa

Je to škoda práce, když se snažíte luštit křížovky, hodně číst, učit se cizí řeč nebo hrajete hry na procvičení paměti, a zároveň mozku nedáte potřebné palivo. Tím palivem jsou omega-3 mastné kyseliny. Látky, které si tělo samo nevyrábí. Najdete je v rybím tuku, případně i v rostlinných olejích (tento zdroj je však v lidském organismu hůře využitelný).

Omega-3 je dobré doplňovat každý den, a to už od narození (díky kojení) až do stáří. 

Víte, jaké mají omega-3 mastné kyseliny účinky na váš mozek? - ilustrační obrázek

Jaké mají omega-3 účinky na mozek?

Omega-3 pomáhají budovat mozek. Zároveň se koncentrují v mozkových buňkách. Fungují tu jako stavební hmota i palivo. Omega-3 mastné kyseliny ovlivňují proces přenosu nervových vzruchů a také kognitivní funkce (schopnost učení, paměť, pozornost či rozhodování). Zásadní je hlavně přenos informací mezi buňkami – představte si to, třeba jako telefon. Spojení buď funguje skvěle, nebo se ztrácí signál. Právě tady mají omega-3 mastné kyseliny nenahraditelné účinky. 

Kde omega-3 najít? Bez ryb to nepůjde

Je ideální dopřát si dvě porce ryby týdně. O něco vhodnější jsou mořské ryby, protože jsou na omega-3 bohatější. Ačkoli mastné kyseliny obsahují i oříšky, semínka a rostlinné oleje, nemusí jít o spolehlivý zdroj. Zatímco omega-3 z rybího tuku naše tělo vstřebá cca z 92 %, využitelnost rostlinných omega-3 je mnohonásobně menší

Rybí olej v kapslích

Pravdou bohužel zůstává, že Češi jedí velmi málo ryb. Nabízí se proto užívat alespoň rybí tuk. V dnešní době je to ostatně snadné a pohodlné – rybí tuk v kapslích nijak nezapáchá, dobře se polyká a díky svému přírodnímu původu je vhodný pro každého. 

Zkuste se o trochu víc zaměřit na péči o svůj mozek, a užívejte omega-3. Uvidíte ten rozdíl!  

Tip na závěr pro nastávající maminky: omega-3, které jíte, dostává i miminko

Omega-3 kyseliny se skrze krev dostanou i k plodu, a to je ohromně důležité! Vývoj mozku startuje už kolem 6. týdne těhotenství, a již v tuhle chvíli jsou omega-3 potřebné. Proces nekončí ani po porodu, kdy dítě získává omega-3 z mateřského mléka. Maminky, buďte v tomhle ohledu pečlivé, a na pravidelný přísun omega-3 se snažte vždycky pamatovat. Potřebujete je nejen vy, ale i miminko! 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář