Rostlinné, nebo živočišné? Tak jednoduché to není!
Obecně vzato by větší část tuků v našem jídelníčku měly zastoupit tuky rostlinného původu. Na rozdíl od těch živočišných nejsou tak škodlivé. To ovšem neznamená, že je můžeme konzumovat v neomezené míře.
Na druhé straně stojí fakt, že tuky mohou být zdrojem živin pro naše tělo, zejména omega-3 mastných kyselin. Ty najdeme jak v rostlinné říši (oleje, ořechy a semínka), tak v živočišné (rybí tuk). Zatímco rostlinné omega-3 mají v organismu nízkou vstřebatelnost, tak omega-3 z rybího tuku se využijí skoro beze zbytku. To je krásný příklad toho, že nelze kategoricky říct, že jsou rostlinné tuky lepší, než ty živočišné…
Mějte na paměti rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými tuky
Z výživového hlediska můžeme tuky, ať už jsou jakéhokoli původu, dělit na ty, které obsahují nasycené či nenasycené mastné kyseliny:
Nasycené mastné kyseliny nám zjednodušeně řečeno škodí. Jsou to ty, které jsou nezdravé, a které bychom měli v jídelníčku omezit na minimum: sádlo, máslo, ale i tučná masa, tučné dezerty, fast food a nejrůznější sladkosti s nekvalitním tukem.
Nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, a vyloženě nezbytné. Mezi ty nejznámější patří omega-3 mastné kyseliny. Najdeme je především v rybách a rybím tuku, a prospívají srdci, mozku a zraku.

Omega-3 jsou takovou zvláštní kapitolou. Populace jich má obecně málo, protože zkrátka nejsme zvyklí jíst ryby. Najdeme je také v mořských plodech, v malé míře ve vajíčkách a mase. A obsahují je i rostlinné oleje, o kterým jsme už však zmínili, že nejsou dobrým zdrojem omega-3, protože využitelnost je malá.
Z toho vyplývá, že je více než žádoucí doplňovat rybí tuk – třeba v kapslích bez vůně a pachuti.
Tuky konzumujte s rozumem, i když se nesnažíte hubnout
Nejde totiž jen o to, zda budeme nebo nebudeme štíhlí. Tuky se ukládají i do cévních stěn, kde mohou zapříčinit ucpání. Velmi nebezpečné je i ukládání tuku mezi orgány. Dnes vám možná nemusí připadat, že by vám tučná jídla mohla škodit – to se totiž vždy projeví až za mnoho let, třeba nějakým onemocněním.
S tím se pojí problém zvaný cholesterol. I ten existuje v prospěšné, ale i zdraví škodlivé formě. Zatímco zlý cholesterol získáváme hlavně z tučné stravy a živočišných tuků, hladinu hodného cholesterolu lze podpořil konzumací zmíněných omega-3.
Přečtěte si také náš článek, který se zabývá tím, jak snížit cholesterol.









