Proč potřebujeme omega-3?
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 jsou součástí tuků. Prospívají srdci, cévnímu systému, mozku, nervovému systému a zraku. Kromě toho se již roky zkoumá jejich další pozitivní dopad na naše zdraví. Proč pamatovat na omega-3 ve stravě? Protože jejich bohatých zdrojů není zase tak moc. Najdeme je v rostlinných olejích, oříškách a semínkách. Jsou i v mléčných produktech nebo vejcích. Dá se říct, že existuje hodně potravin, kde jsou omega-3 přítomné, ale je jich jen pár, kde jsou ve významném množství.
Za hodně ceněné potraviny plné omega-3 i vitamínu D považujeme ryby a zejména rybí tuk.
K čemu je vitamín D?
Nejvíc známý je díky tomu, že podporuje správnou funkci imunitního systému. Také je důležitý pro kosti a zuby – pomáhá totiž v těle hospodařit s vápníkem a ukládá ho do kostní hmoty. Vitamín D je zajímavý v tom, že se syntetizuje v kůži lidí i zvířat v momentě, kdy na ni svítí slunce a není nijak zakryta oblečením nebo opalovacím krémem (který je ale zásadní pro ochranu před vznikem kožních onemocnění). Dále máme i potravinové zdroje vitamínu D: vajíčka, mléčné produkty a opět zmiňovaný rybí tuk.
Proč dát šanci rybímu tuku?
Co se týče obsahu živin, je to úplná superpotravina. Obsahuje vysokou koncentraci omega-3 nenasycených mastných kyselin a je přirozeným zdrojem vitamínu D. Kvůli tomu je doporučováno dopřát si ryby 2-3x týdně, přičemž hodnotnější jsou v tomhle směru tučné mořské ryby, jako je losos. V každém případě jíme ryby i kvůli jiným benefitům, proto je fajn konzumovat všechny druhy sladkovodních i mořských ryb.
Rybí tuk je to, v čem se živiny koncentrují. Už dávno ho nemusíme doplňovat na lžíci a šklebit se kvůli jeho pachuti. Můžete si vybrat rybí tuk v kapslích, které se snadno užívají a díky želatinovému obalu nepronikne ven žádná chuť ani vůně.
Zjistilo se, že omega-3 ve stravě nemáme v dostatečném množství, jaké by bylo žádoucí. Podobně je to s vitamínem D – kromě toho, že jíme jako národ velice málo ryb, ještě trávíme málo času venku, a tak není podpořena ani syntéza Déčka v kůži. Bohužel nám v tom nepomáhá ani oblast, ve kterém žijeme, a kde je až příliš málo slunečných dnů.
Není pro to od věci zamyslet se nad tím, jak zařadit více ryb do našeho jídelníčku, případně sáhnout po rybím tuku.
Zdroj:
https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/vitamin-d/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx