Jak zajistit omega-3 ve stravě a k čemu je vitamín D?

Ptáte se, co mají tyto živiny společného? Je to jedna zajímavá potravina. Přečtěte si, jak mít dostatek omega-3 ve stravě a k čemu je vitamín D.

Jak zajistit omega-3 ve stravě a k čemu je vitamín D?

Proč potřebujeme omega-3?

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 jsou součástí tuků. Prospívají srdci, cévnímu systému, mozku, nervovému systému a zraku. Kromě toho se již roky zkoumá jejich další pozitivní dopad na naše zdraví. Proč pamatovat na omega-3 ve stravě? Protože jejich bohatých zdrojů není zase tak moc. Najdeme je v rostlinných olejích, oříškách a semínkách. Jsou i v mléčných produktech nebo vejcích. Dá se říct, že existuje hodně potravin, kde jsou omega-3 přítomné, ale je jich jen pár, kde jsou ve významném množství.

Za hodně ceněné potraviny plné omega-3 i vitamínu D považujeme ryby a zejména rybí tuk.

K čemu je vitamín D?

Nejvíc známý je díky tomu, že podporuje správnou funkci imunitního systému. Také je důležitý pro kosti a zuby – pomáhá totiž v těle hospodařit s vápníkem a ukládá ho do kostní hmoty. Vitamín D je zajímavý v tom, že se syntetizuje v kůži lidí i zvířat v momentě, kdy na ni svítí slunce a není nijak zakryta oblečením nebo opalovacím krémem (který je ale zásadní pro ochranu před vznikem kožních onemocnění). Dále máme i potravinové zdroje vitamínu D: vajíčka, mléčné produkty a opět zmiňovaný rybí tuk. 

Proč dát šanci rybímu tuku?

Co se týče obsahu živin, je to úplná superpotravina. Obsahuje vysokou koncentraci omega-3 nenasycených mastných kyselin a je přirozeným zdrojem vitamínu D. Kvůli tomu je doporučováno dopřát si ryby 2-3x týdně, přičemž hodnotnější jsou v tomhle směru tučné mořské ryby, jako je losos. V každém případě jíme ryby i kvůli jiným benefitům, proto je fajn konzumovat všechny druhy sladkovodních i mořských ryb. 

Rybí tuk je to, v čem se živiny koncentrují. Už dávno ho nemusíme doplňovat na lžíci a šklebit se kvůli jeho pachuti. Můžete si vybrat rybí tuk v kapslích, které se snadno užívají a díky želatinovému obalu nepronikne ven žádná chuť ani vůně. 

Zjistilo se, že omega-3 ve stravě nemáme v dostatečném množství, jaké by bylo žádoucí. Podobně je to s vitamínem D – kromě toho, že jíme jako národ velice málo ryb, ještě trávíme málo času venku, a tak není podpořena ani syntéza Déčka v kůži. Bohužel nám v tom nepomáhá ani oblast, ve kterém žijeme, a kde je až příliš málo slunečných dnů.

Není pro to od věci zamyslet se nad tím, jak zařadit více ryb do našeho jídelníčku, případně sáhnout po rybím tuku.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář