Jaké mají omega-3 mastné kyseliny zdroje v rostlinných a živočišných potravinách?

Snažíte se myslet na to, abyste svému tělu dopřáli dostatek omega-3? Děláte skvělou věc! Věříme, že tento článek vás inspiruje a zjistíte, jaké mají omega-3 mastné kyseliny zdroje a jak je zařadit do jídelníčku.

Jaké mají omega-3 mastné kyseliny zdroje v rostlinných a živočišných potravinách?

Co jsou omega-3 a proč je potřebujeme?

Tyto mastné kyseliny jsou součástí rostlinných i živočišných tuků. Velmi prospívají srdci, vývoji a funkci mozku a zraku. Kromě toho se mluví o desítkách dalších zdravotních benefitů, které se prozatím ještě vědecky zkoumají. 

Jisté je jedno: omega-3 si tělo nevyrábí, musí je přijímat stravou. Obzvlášť důležité je to v těhotenství a v prvních letech života a ve stáří, kdy má organismus zvýšené nároky. Omega-3 ale potřebujeme úplně po celý život a ti, kteří se na jejich příjem zaměřují, na sobě účinky pozorují. 

Omega-3 mastné kyseliny - zdroje v rostlinné říši

Zmínili jsme, že omega-3 najdeme v tucích. Co se týče rostlinných zdrojů, jsou to oleje, ořechy a semínka. Jednotlivé druhy se v obsahu omega-3 liší, favoritem je jednoznačně řepkový olej. Má mnoho výhod – dobrý poměr mastných kyselin a zároveň vysoký kouřový bod. Je proto ideální na teplou i studenou kuchyni. 

Ořechy a semínka jsou dobré v tom, že kromě omega-3 obsahují spoustu minerálů a vitamínů. Pamatujte ale na to, že jich obvykle sníme jen malé množství.

Nevýhodou rostlinných omega-3 kyselin je to, že mají v lidském těle horší vstřebatelnost. Když vezmeme v potaz to, kolik oleje jsme schopni za jeden den zkonzumovat a spočítáme si, kolik procent omega-3 z něj můžeme využít, určitě to nepokryje doporučenou denní dávku.

Omega-3 mastné kyseliny - zdroje v živočišných potravinách

Tady je to úplně jiná písnička. Obecně platí, že živočišné zdroje živin jsou našemu organismu mnohem bližší. Proto mají mnohonásobně vyšší vstřebatelnost. Stejně je tomu u mastných kyselin. Např. omega-3 obsažené v lososovém oleji se v těle využijí až z 92 %! 

Omega-3 najdeme jak v mléčných produktech a vajíčkách, tak v mase. Především v tom rybím. Zde opět platí pravidlo, že běžný člověk nedokáže za den sníst tolik vajec, aby pokryl doporučenou denní dávku omega-3. Oproti tomu ji bezvadně zajistí kapsle s rybím tukem či 2-3 porce tučných mořských ryb týdně. 

Co byste měli vědět o rybím tuku?

Zastavme se ještě u nejbohatšího zdroje omega-3: rybího tuku. Věděli jste, že se dá použít i zevně jako podpora hojení? 

Rybí tuk obsahuje koncentrované omega-3 a nelze ho opomenout ani jako výborný zdroj vitamínu D. Lidé oceňují, že je to přírodní zdroj obou živin a snadno se užívá. Navíc je to do slova elixír pro zdraví: omega-3 se postarají o srdce, mozek a zrak a vitamín D podpoří imunitu. 

 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář