Recepty na snížení cholesterolu přírodní cestou a čím naplnit ledničku

Vysoký cholesterol je třeba řešit úpravou jídelníčku. Jak na recepty na snížení cholesterolu přírodní cestou, a které potraviny pravidelně nakupovat?

Recepty na snížení cholesterolu přírodní cestou a čím naplnit ledničku

Proč je vysoký cholesterol problém? 

Hladina cholesterolu by se měla držet na rozumné míře. Jeho nadbytek totiž znamená skoro jistě spuštění dalších zdravotních potíží - s cholesterolem souvisí vysoký krevní tlak, stav cévních stěn, obezita a riziko srdečních problémů a mnohé další. 

Pozor - vysoký cholesterol mohou mít i štíhlí lidé! Nenechte se zmást souvislostí s nadváhou. 

Držte svůj cholesterol na uzdě pomocí stravy

Možná vás to překvapí, ale zázračná tableta, která by problémy s cholesterolem vyřešila bez další snahy, neexistuje. Vždy je zapotřebí úprava životního stylu. Ostatně, zvýšený cholesterol téměř vždy vzniká v důsledku toho, že špatně jíme a málo se hýbeme. 

Snížení cholesterolu přírodní cestou může vypadat takhle: 

  • Živočišné tuky vyměňte za kvalitní rostlinné.
  • Obecně s tuky šetřete - na kvalitní nepřilnavou pánev stačí dát malou lžičku oleje.
  • Změňte způsob vaření a místo smažení a grilování upřednostněte dušení nebo přípravu na páře.
  • Jezte víc čerstvé zeleniny a ovoce.
  • Zaměřte se na dostatek ryb ve vašem jídelníčku.

Ryby obsahují omega-3, což jsou sice také tuky, ale paradoxně nám velmi prospívají. Pomáhají ke stabilní rovnováze tzv. hodného a zlého cholesterolu v krvi.

Recepty na snížení cholesterolu přírodní cestou

Jak bylo zmíněno, nejen v případě vysokého cholesterolu je důležité jíst hodně ryb. Ideální množství k získání potřebné dávky omega-3 je jíst ryby 2-3x týdně. Vynikající jsou hlavně tučné mořské ryby, jelikož jsou na omega-3 bohatější. Zkusit můžete i rybí tuk.

Tip: poohlédněte se po mražených rybách. Ty chlazené jsou totiž původně často také mražené a následně rozmražené, což má vliv na kvalitu. Chuťově lepší jsou ryby, které byly zmražené již na moři a od té doby neprošly dalším procesem. Bývají i levnější.

Naučte se pár rychlých variací na rybí jídlo a uvidíte, že si nový styl vaření zamilujete. Rybu stačí připravit na páře a střídat můžete nejrůznější druhy. Jako příloha se hodí brambory, kuskus, těstoviny nebo kvalitní pečivo.

Omega-3 - ilustrační obrázek

Přidejte čerstvou nebo vařenou zeleninu a zkuste nové druhy - třeba kukuřici, fenykl, patizon nebo dýni. Čerstvý salát nemusí být jen ten šopský. K rybě se hodí polníček, rajčatový s cibulkou i čínské zelí.

Lehčí jídelníček doplňte pohybem

Tělesná aktivita je spolehlivou prevencí! Recepty na snížení cholesterolu přírodní cestou určitě pomohou, bez sportu to ale nepůjde. 

Zaměřte se na to, abyste měli pohyb každý den. Půlhodinová aktivita je dosažitelnější než dvouhodinový maraton. Ne každý má totiž sportovního ducha. Počítají se i svižné procházky, práce na zahradě nebo jízda na kole. Chodcům doporučujeme pořídit si hůlky na nordic walking. Díky nim totiž rozhýbete i ruce a z procházky se hned stane lepší sportovní zážitek.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář