Nedostatek vitamínu D – příznaky, příčiny a řešení

Pro lidské zdraví jsou důležité vitamíny v tom správném množství. Přečtěte si, jak se projevuje nedostatek vitamínu D. Příznaky mohou být různé, stejně jako jejich řešení.

Nedostatek vitamínu D – příznaky, příčiny a řešení

Co víme o vitamínu D a proč je tak důležitý?

Vitamín D řadíme mezi vitamíny rozpustné v tucích. Znamená to, že si ho náš organismus dovede uložit do krátkodobých zásob. Zároveň je dobré to s ním nepřehánět a nepřekračovat doporučené dávkování. 

Déčko se od jiných vitamínů liší tím, že si jej tělo umí vyprodukovat samo. Je k tomu zapotřebí pobyt na slunci přibližně 20 min každý den. Více se tomu věnujeme v článku Pochází vitamín D ze slunce? a také v článku Kdy získáváme vitamín D ze slunce?

Vitamín D zná většina lidí jako účinný prostředek pro podporu imunity. Potřebujeme ho už od dětství až do stáří, zkrátka po celý život. Existují ale období, ve kterých se Déčko hodí ještě víc - je to například těhotenství, období kojení a seniorský věk. Přečtěte si, jak je na tom vitamín D a vitamín C na imunitu.

Zajímavost: Schopnost lidského těla vytvořit si potřebnou denní dávku vitamínu D je omezena věkem. V seniorských letech si organismus vytvoří zhruba čtvrtinu vitamínu D než v mládí. My ho však potřebujeme po celý život.

Jak poznat nedostatek vitamínu D 

Spolehlivě to odhalí krevní testy. V dnešní době je možné podstoupit je rychle a levně v téměř každé laboratoři. Domluvit se taky můžete s praktickým lékařem. Sami na sobě nedostatek vitamínu D můžeme i nemusíme poznat. To proto, že jeho projevy mohou znamenat širokou škálu jiných potíží. 

Nedostatek vitamínu D - ilustrační obrázek

Patří mezi ně únava, slabost nebo sklon k nachlazení. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D má negativní dopad na kvalitu kostní hmoty.

Zdroje vitamínu D 

Hlavním zdrojem vitamínu D je slunce. Déčko se tvoří v lidské kůži ve chvíli, kdy na ni dopadají sluneční paprsky. Je zapotřebí pobyt na slunci nejméně 20 min. denně. Tvorbě vitamínu D brání oděv i ochranné opalovací krémy - pozor nepřestávejte kvůli vitamínu D používat opalovací kosmetiku s ochranným faktorem. Je tu riziko nenávratného poškození kůže a vzniku zhoubných onemocnění. Nemá smysl riskovat, když vitamín D můžeme získat jinou cestou. Zajímavé informace ohledně alergie na slunce získáte zde.

Víte, které potraviny obsahují vitamín D?

Největším potravinovým zdrojem vitamínu D je rybí tuk. Doporučujeme konzumovat především tučné mořské ryby. Kromě Déčka jsou nesmírně bohaté taky na cenné omega 3 mastné kyseliny.  Jaké výhody mají omega 3? Jsou důležité pro správnou funkci mozku, zraku a srdce. Jelikož mnoho lidí nejí ryby vůbec anebo jen sporadicky, je fajn dopřát si omega 3 alespoň v podobě rybího tuku. 

Rybí olej je přirozeným zdrojem vitamínu D a nemusíte se bát nepříjemné pachti. Velmi snadno seženete rybí tuk, který může mít dokonce i ovocnou příchuť a nebo je zcela bez zápachu. Díky želatinovému obalu se jednoduše užívá. Vitamín D v menší míře obsahují třeba také vajíčka a mléčné produkty, ideálně farmářské kvality.

Možná byste to nečekali, ale menší množství najdete i v houbách. 

Doplňky stravy s vitaminem D

Jak jsme zmínili, vitamín D je rozpustný v tucích. Proto je velice chytré užívat právě zmíněný rybí tuk.  Kromě něj seženete vitamín D v tabletách i kapkách - ty doporučujeme užívat po jídle. Je lepší užívat rozumnou dávku vitamínu D dlouhodobě, než jednorázově vyšší množství. 

Vždy je fajn vědět, jaká je doporučená denní dávka vitamínu D.

Doplňky stravy s vitamínem D jsou dostupné pro všechny věkové kategorie. Stejně tak je rybí olej vhodný pro děti, dospělé i seniory. Řiďte se doporučeným dávkováním. 

A nezapomeňte - vitamín D3 je dobrý i během léta!

Kdo by měl užívat vitamín D? 

Vlastně každý. Žijeme v podnebném pásmu, kde je nedostatek slunečního svitu a zejména od podzimu do jara jsme často od pod poklicí smogu. Také trávíme až příliš času v budovách a sluníčku se tedy vyhýbáme. Kvůli tomu nemáme dostatek vitamínu D, který si tělo umí vytvořit samo. Na vitamín D by se měli za měřit o něco více ženy po menopauze. Vlivem hormonální změny u nich dochází ke zhoršení kvality kostní hmoty. Podpořte proto své zdraví s omega 3 a vitamínem D!

Zajímavost: vitamín D společně s vitamínem K pomáhá ukládat vápník s krevního řečiště do kostí. Je proto důležitý pro kvalitu kostní hmoty především ve vyšším věku. Také kvůli tomu se vyplatí vitamín D užívat společně s vápníkem.

 Už jsme zmínili, že vitamín D pomáhá ukládat vápník do kostí. Bez něj by tento proces nemohl proběhnout. Proto si dámy vzpomeňte každý den na Déčko!


 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Nejprodávanější omega v ČR
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte OmegaMarine PREMIUM ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář